tisdag 1 juli 2014

EraserTitel: Eraser
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Chuck Russell
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Vanessa Williams, James Caan, James Coburn

Handling: Lee Cullen arbetar inom den amerikanska försvarsindustrin och råkar få veta att en av hennes chefer planerar att smuggla ut ett nytt förstörelsevapen ur landet. Hon svävar i livsfara, men får hjälp av John Kruger, en expert på att radera ut vittnens identiteter för att skydda dem från fiender.

Omdöme: Vad kan man säga? Arnold är Arnold. Det här är en roll som är typisk för honom där han bjuder på en del patenterade one-liners samtidigt som han röjer rejält. En annan ingrediens som inte alls är ovanlig för honom är high-tech teknologin som används i filmen i form av det nya vapnet (som använder sig av EMP, elektromagnetisk puls).Det är kul att Arnold får sällskap av duktige James Caan och James Coburn, men det är inte mycket de kan göra för att höja filmen. Det hela blir lite för otroligt och man känner tidigt att man behöver koppla ifrån hjärnan under filmens gång, annars blir det mycket att kritisera. Det går dock inte att undvika Vanessa Williams som här visar att hon är allt annat än en duglig skådespelerska. Den f.d. Miss America (1984) har inte mycket att tillföra filmen sett till skådespeleriet.Det må inte vara en usel film, men det är svårt att känna sig engagerad ju mer man ser. En av få ljusglimtar är dock James Caan som spelar filmens skurk på ett sätt som får en att tänka på Gene Hackman som ofta spelade denna typen av skurkar. Men den som funkar allra bäst är Robert Pastorelli i rollen som Johnny som funkar bra som comic relief och har bra samspel med Arnold. Hade gärna sett mer av dem tillsammans.EMP vapnet är en kul grej, men som man använder lite överdrivet mycket mot slutet. Å andra sidan blir det mesta överdrivet ju längre in i filmen man kommer. Detta trots att man sett filmen tidigare och vet ungefär vad man ska förvänta sig...

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.0

2 kommentarer:

  1. Nej ingen höjdare av Arnold. trots all action får filmen ingen nerv. W.W duger har sett värre skådisar i action men hon är likt filmen lite oengagerad och blek.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Nej, det är ingen av Arnolds bästa, långt därifrån. Finns många bättre alternativ som funkar bättre som underhållning för stunden.

      Radera