söndag 13 juli 2014

Every Which Way But LooseTitel: Every Which Way But Loose / Den vilda fighten
Genre: Komedi/Action
Land: USA
År: 1978
Regi: James Fargo
I rollerna: Clint Eastwood, Sondra Locke, Geoffrey Lewis, Ruth Gordon

Handling: Philo Beddoe hankar sig fram som bilmekaniker - och på att slåss illegalt för pengar. Hans stora kärlek är orangutangen Clyde. Men så träffar han countrysångerskan Lynn och blir kär. Men ett illasinnat MC-gäng är ute efter Philo och Lynn visar sig inte vara riktigt den Philo tror.

Omdöme: Ingen hade kunnat förutspå att denna komedi med Clint Eastwood och orangutangen Manis (som spelar Clyde) skulle bli en kassako. Men det är precis vad den blev. Det var den första filmen någonsin som spelade in $10m under första helgen i USA. Och inte nog med det. Filmen som kostade lite över $5m att göra spelade in över $100m i USA, plus ytterligare runt $50m på hyrvideo. Inga dåliga pengar och inte så konstigt att filmen fick en uppföljare i form av Any Which Way You Can (1980), även den en biosuccé.Vad är det då som gör filmen så bra? Bra är fel ord för särskilt bra är den inte. Däremot får man säga att den kan ses som lite älskvärd då orangutangen Clyde är ett roligt inslag. Han och Eastwood hade ett fint samarbete och kom väldigt bra överens. Så pass väl att Eastwood kallade sin motspelare för en av de mest naturliga skådespelarna han någonsin jobbat med. Däremot var det viktigt att första tagningen blev lyckad då han lätt blev uttråkad. Vid sidan av Clyde och Eastwood bjuds man på ytterligare ett trevligt inslag. Det kommer i form av den femfaldigt Oscarsnominerade Ruth Gordon som spelar Ma. Hon var här över 80 år, men det var fortfarande bra krut i henne.På minuskontot finns tyvärr en hel del. Filmen inleder förvisso lite halvmysigt, men snart blir det tydligt att det inte finns något direkt manus. Sondra Locke dyker upp som kärleksintresset Lynn och det är sällan det funkar. Hennes sångröst visar sig inte heller vara något att ha när hon uppträder med några countrylåtar. Fast värre är det med ett nazimotorcykelgäng som dyker upp filmen igenom. De är bara fjantiga och efter två scener med dem önskar man att de bara försvann, vilket de vägrar göra.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Minns att jag gillade denna som barn men när jag försökte se om den för nga år sedan var min reaktion WTF!! Stängde av efter halva filmen. Plågsam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Haha, ja det kan ju bli så. Ett bra exempel på en film som nog funkade bättre då än nu. Fast kan tänka mig att den vinner en del nostalgipoäng.

      Radera