torsdag 24 juli 2014

Extreme MeasuresTitel: Extreme Measures / Bakom stängda dörrar
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Michael Apted
I rollerna: Hugh Grant, Gene Hackman, Sarah Jessica Parker, David Morse

Handling: På akuten på Gramercy Hospital i New York dör en man efter att ha uppvisat märkliga och skrämmande symptom. Läkaren Guy Luthan försöker ta reda på vad som orsakat dödsfallet, men motarbetas. Snart börjar han ana att någon bedriver medicinska experiment med mänskliga försökskaniner.

Omdöme: När en andraklassens skådespelare i Hugh Grant ställs mot en klasskådespelare som Gene Hackman är det risk för att det skapas obalans. En obalans som kan gå ut över filmen. I det här fallet har Grant huvudrollen medan Hackman endast dyker upp i två-tre scener under filmens första hälft. Eftersom Grant sköter sin roll blir det passande att Hackman kliver in mot slutet för att ro hem det hela när det behövs som mest.Sjukhusthrillers har det gjorts ett par av med lite blandat resultat. Den första jag kommer att tänka på i sammanhanget är den trevliga Michael Crichton-thrillern Coma (1978). Denna bryr sig inte lika mycket om de medicinska detaljerna. Istället handlar det om en läkare i form av Guy Luthan (Grant) som känner sig motarbetad när han börjar ställa svåra frågor kring en patient med märkliga symptom som dör. Allt pekar på att han fått medicinsk behandling av något slag. Men när Guy börjar gräva i det hela riskerar han sin egen karriär och mer därtill. Den enda han verkar kunna lita på är sjuksystern Jodie (Sarah Jessica Parker).Filmer med lite konspiratoriska inslag har ofta en tendens att ställa gott mot ont. I det här fallet är det inte lika svart och vitt när Guy tar reda på hemligheten. Det moraliska dilemmat blir lite intressant och frågan är om tanken är så dum när syftet är att faktiskt hjälpa många fler än de som drabbas av experimentet. Just att måltavlorna för experimenten är hemlösa känns faktiskt inte så avlägset. Däremot hade det hela kunnat göras på ett smidigare sätt om man hade velat gå den lagliga vägen (eller åtminstone tagit färre risker).Man bjuds kanske inte på någon actionspäckad thriller eller en nagelbitare av klass. Fast om man inte förväntar sig några fyrverkerier blir man inte heller särskilt besviken. Filmen är inte så dum och mycket av det som sker känns realistiskt. Många gånger kan filmer som dessa lätt gå överstyr där huvudpersonen blir något han eller hon inte är eller ska kunna klara av. Likaså har inte personerna som ligger bakom ett storhetsvansinne av gigantiska mått som det lätt kan bli. Stabil underhållning för stunden, varken mer eller mindre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. Min kommentar blev ett inlägg... Kan tillägga att jag också av någon anledning läste boken ett antal år senare men den var bevisligen inte särskilt minnesvärd eftersom jag inte minns något av den ;) Men den var säkert bättre än filmen...

  http://bilderord.wordpress.com/2014/07/24/extreme-measures-1996/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, så kan det bli. Anar en totalsågning. Grejen är den att jag förväntade mig en sämre film (har för mig att jag hade sett den tidigare och inte gillade den). Så när filmen puttrade på och höll intresset uppe någorlunda väl blev det godkänt. Sen gillar jag alltid Hackman som lyfter filmen en del på egen hand.

   Radera