torsdag 31 juli 2014

LockeTitel: Locke
Genre: Drama
Land: Storbritannien/USA
År: 2013
Regi: Steven Knight
I rollerna: Tom Hardy

Handling: Ivan Locke har byggt sitt liv på en lika stabil grund som betongfundamentet till den gigantiska skyskrapa som han är ansvarig för. Han har ett välbetalt jobb och är älskad av fru och två barn. Men kvällen innan betongen ska levereras kliver han in i sin bil, och efter bilfärden mot London kommer ingenting vara sig likt.

Omdöme: Det är lite svårt när man förväntar sig en viss typ av film som inte riktigt visar sig vara som man hoppats på. Detta är ett drama som inte lyckas engagera fullt ut. Förväntningarna var dock att det även skulle vara en thriller men där blir man lätt besviken. Detta är ingen thriller på långa vägar. Den är möjligtvis lite mystisk till en början innan man vet vad det hela går ut på. Men efter en stund är det Tom Hardy i sin BMW på väg mot London sent en kväll med en massa in- och utgående samtal.Det absolut bästa med filmen är samtalen Locke har med sin kollega Donal. Donal är inte som Locke. Donal är osäker på hur jobbet ska utföras och frågar om det mesta. Locke försöker lugna ner honom och ger honom noggranna instruktioner. Vad som försvårar situationen och samtalen dem emellan är att Donal dricker lite för mycket cider...Det jag gillar minst är samtalen med sin far. Ok, man förstår betydelsen det har för hans karaktär och hans drivkraft att "göra det rätta" under omständigheterna. Men det passar liksom inte resten av hans stil. Istället hade man velat se honom bli mer desperat under resans gång. Fast då hade man fått en helt annan film än vad som uppenbarligen var tänkt.Tom Hardy är bra som Ivan Locke. Men det blir lite svårt att känna med honom när han bara har röster att agera mot. Dramat blir liksom inte så starkt som det borde varit. Det är överhuvudtaget svårt att få till en sån här film där handlingen utspelas på en plats (även om bilen hela tiden är i rörelse) och där man endast har en skådespelare. Man lyckades förvisso med Moon (2009), fast den utspelas inte bara på en plats. Buried (2010) är ett annat bra exempel på en film som denna som har svårt att ta ut svängarna. Men tanken är god i samtliga fall.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.5

6 kommentarer:

 1. Jag gillade den här filmen ordentligt. Kan bero på att Hardy är en favorit samt att jag visste att det var ett drama och inte en thriller innan jag såg den. Gillade filmmusiken som passade väl ihop med miljö och handling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag tror det är en film man måste fastna för och inte förvänta sig fel typ av film. Jag kom liksom in i den fel redan från början ;) Men Tom Hardy gör det bra.

   Radera
 2. Jag förstår att filmen kan bli "fel" om man förväntar sig något annat, för egen del hade jag hållit mig långt borta från alla recensioner, jag hade ingen aning om själva storyn, inte mer än att filmen enbart utspelade sig i bilen. Det tog EN sekund för mig att fastna för filmen och sen var jag där inuti Ivan Locke-bubblan i 90 minuter. Fin musik, skön stämning, en fantastisk Tom Hardy. Det blir att uppdatera 2013-listan igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det var som tusan. Ja, jag kan ju iofs förstå om man faller för filmen mer än vad jag gjorde. Tyckte inte den var dålig, men kom aldrig riktigt in i den som man nog måste göra.

   Radera
 3. Det är (ju) samma manusförfattare/regissör som till Hummingbird (Redemption) med Jason Statham, har du sett den? Postern vittnar om att det är lite samma känsla i filmerna men jag tvivlar på att det stämmer ;)

  http://www.imdb.com/title/tt1893256/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag såg att han även hade gjort Redemption (titeln som jag känner den under), men inte sett den.

   Radera