onsdag 16 juli 2014

Looker



Titel: Looker
Genre: Thriller/Sci-Fi
Land: USA
År: 1981
Regi: Michael Crichton
I rollerna: Albert Finney, James Coburn, Susan Dey, Dorian Harewood

Handling: En plastikkirurg blir misstänksam när modeller han opererat misstänks ha blivit mördade. Med hjälp av Cindy, nästa kvinna på tur, spårar han dödsfallen till ett mystiskt företag som utvecklar ny teknologi.

Omdöme: Vissa gånger händer det. Man hittar en film man kanske inte direkt tror på på förhand, men som visar sig vara riktigt trevlig och överraskar på mer än ett sätt. Kanske borde man inte vara direkt överraskad när mannen som ligger bakom heter Michael Crichton. Några filmer han ligger bakom (som regissör eller manusförfattare) inkluderar The Andromeda Strain (1971), Westworld (1973), Coma (1978) samt Jurassic Park (1993).



Det jag gillar med många av Crichtons filmer är hans vision. Det utspelar sig oftast i nutid, men innehåller futuristiska inslag. Många sci-fi filmer tar konceptet för långt så det blir alltför overkligt och ohållbart. Men när det som i det här fallet utspelar sig i en familjär miljö blir det så pass mycket mer tillfredsställande om det görs på rätt sätt.



Filmen inleder snabbt klart lovande. Vi får möta plastikkirurgen Dr. Larry Roberts (Albert Finney) som får besök av en modell som vill göra några små och egentligen obetydliga ingrepp. Hennes tre kollegor har tidigare genomfört liknande ingrepp och varit mycket nöjda. Snart får en av modellerna besök i sitt hem och blir på något sätt bländad av något som fryser henne. Det hela leder till att hon förlorar kontrollen och faller från sin balkong till en säker död. Polisen rubricerar det som självmord, men när ytterligare två modeller dör på kort tid kan det inte vara en slump.



Dr. Larry letar upp den fjärde modellen han gjort liknande ingrepp på, Cindy (Susan Dey). Han håller sig nära henne för att se till att hon inte råkar illa ut. Samtidigt följer han upp ett spår som pekar mot ett företag som heter Digital Matrix. Samtliga modeller hade genomgått tester hos detta företag som visar sig ha koppling till den förmögne affärsmannen John Reston (James Coburn).



Vad filmen bjuder på är en väldigt originell idé. Utan att gå in på för mycket vad det går ut på så måste man säga att filmen var lite före sin tid. Man har bl.a. tagit fram ett sätt att göra tv-reklam mer "lockande", som gör att tittaren som ser reklamen bara måste köpa produkten. Men det finns en annan, häftigare detalj. Något som man nog kan säga att filmen Men in Black (1997) lånat lite härifrån. Sen är filmen inte utan humor vilket är förfriskande mitt i allt.



Vid sidan av den roliga idén bjuds man även på två viktiga ingredienser som gör denna film så trevlig. Dels är det den sköna elektroniska musiken som används precis på rätt sätt. Den får många gånger bara ligga kvar i bakgrunden och skapar på så sätt rätt stämning. Den andra saken som funkar klart bra är fotot som bjuder på en del saker man sällan sett. Man märker att Crichton gillar den futuristiska looken vilket ger filmen ett fräscht yttre (även om man får ha överseende med att datautrustning och lite annat har några år på nacken).



Love it or hate it. Gillar man några av David Cronenbergs tidiga filmer kan nog denna passa fint. Men den är inte för alla.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.1

4 kommentarer:

  1. Det är väl det som är lite Chrichtons grej, att ha en originell idé eller koncept som sedan funkar mer eller mindre bra i själva utförandet. Vare sig det handlar om bok eller film. Men tack för tipset, den här hade jag inte på radarn. Däremot tycker jag att The Great Train Robbery skulle förtjäna ett omnämnande, en av hans absolut bästa både filmer och böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Crichton var faktiskt något underskattad måste sägas. Nu har jag inte läst hans böcker, men kan tänka mig att de är minst lika bra som flera av hans filmer.

      The Great Train Robbery har jag sett för länge sen och minns den som ok. Connery och Caine ser man inte tillsammans varje dag, så det är ett plus.

      Gällande denna film så föll den mig i smaken, men det är långt ifrån säkert att den tilltalar den breda massan...

      Radera
    2. Skulle inte säga att MC är underskattad som författare, hyfsade technothrillers de flesta av dem. Däremot är ju många av koncepten lite far out så det är lätt att filmerna blir fåniga. Samma problem som för Stephen King, kanske?

      Radera
    3. Sofia: Nej, inte som författare. Men som regissör. Tycker han många gånger hade bra känsla för det lite futuristiska, men ändå hålla det inom ramarna. Visst kunde han ta ut svängarna lite för mycket, men många gånger köper jag det då det (för det mesta) hade en tanke.

      Radera