fredag 25 juli 2014

MaliceTitel: Malice / Skenet bedrar
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Harold Becker
I rollerna: Alec Baldwin, Nicole Kidman, Bill Pullman, George C. Scott, Anne Bancroft, Peter Gallagher

Handling: För att finansiera renoveringen av sitt nya hus hyr Andy och Tracy ut övervåningen till den polerade kirurgen Dr. Jed Hill, som nyligen flyttat till stan. Plötsligt är de tre invecklade i intriger, svek och lögner där inget - eller ingen - är vad de säger sig vara.

Omdöme: Det är lite intressant med dessa thrillers som hamnar i ett mellanmjölksfack. Man blir sällan överraskad av att de är bättre än väntat, men samtidigt fyller de sin funktion. De är lättsmälta och småtrevliga utan att krångla till det för mycket. Givetvis tillhör de sällan de bättre filmerna i genren, men vissa gånger är det precis vad man känner för att se. Hey, what did you expect?Intrigen kretsar kring det gifta paret Andy (Bill Pullman) och Tracy (Nicole Kidman). Han är studierektor på den lokala skolan medan hon jobbar med barn som volontär. De är i färd med att renovera sitt hus, men har svårt att få ihop det ekonomiskt. Så när Andy träffar på en gammal skolkamrat i nyinflyttade kirurgen Dr. Jed Hill (Alec Baldwin) erbjuder de att han flyttar in på övervåningen tills han hittar något eget.Det första man tänker på rent logiskt sett är att en kirurg som Dr. Hill borde kunna fixa boende utan problem, vare sig det är att hyra ett hus eller köpa ett. Men ok, det är trots allt en gammal skolkamrat så helt otroligt är det inte. Sen är det inte särskilt svårt att klura ut hur saker ligger till. Överraskningsmomenten blir därför få, som t.ex. att Dr. Hill snabbt kommer bli förtjust i Tracy behöver man knappast nämna. Istället blir det intressant när Tracy lider av magsmärtor som kräver att Dr. Hill gör ett akut kirurgiskt ingrepp.Personligen är jag inte stormförtjust i Nicole Kidman. Med det sagt är det skillnad på henne som version ung/yngre. Hon känns mindre tillgjord och mer naturlig, vilket jag tycker passar henne bra. Dead Calm (1989) är ett annat bra exempel på det, speciellt som den filmen också är bättre. Baldwin och Pullman var på toppen av sina respektive karriärer och gör ungefär vad man förväntar sig av dem. Man har sett dem spela liknande karaktärer förr helt enkelt.Det absolut bästa med filmen stavas Anne Bancroft. Hon dyker endast upp i en sekvens, men då visar hon verkligen vart skåpet ska stå. Det är en sådan där prestation som hade gett en Oscar bara den varit lite större alternativt varit i en Oscarsfilm. Underbart att skåda och hon prickar rollen som Mrs. Kennsinger galant. Precis som i hennes fall har man även gett George C. Scott en väldigt liten roll som Dr. Kessler. Båda hade man velat se mer av. Just det, sen dyker en ung och då okänd Gwyneth Paltrow upp i en ännu mindre roll som student.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

  1. Mellanmjölksthriller (som jag inte sett) med en mellanmjölksposter som är väldigt lik den poster till förra filmen du skrev om. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Kul att du också såg likheten med postern! Mycket möjligt att det är samma bolag/person som ligger bakom dessa posters då det kom flera liknande under 90-talet.

      Radera