tisdag 8 juli 2014

North Dallas FortyTitel: North Dallas Forty / Det grymma spelet
Genre: Drama
Land: USA
År: 1979
Regi: Ted Kotcheff
I rollerna: Nick Nolte, Mac Davis, Charles Durning, Bo Svenson

Handling: En professionell amerikansk fotbollsspelare börjar ifrågasätta sitt lags tvivelaktiga metoder för idrottslig framgång. Baserat på den f.d. spelaren Peter Gents bok.

Omdöme: När det kommer till filmer om amerikansk fotboll känns det som de allt som oftast går efter en mall. Man vet ungefär hur det kommer gå där laget hamnar i en sista match som avgör om de ska bli vinnare eller inte. Utgången är inte alltid densamma, men vägen dit blir ofta lite för förutsägbar. Så är inte fallet här.Denna film baseras på den f.d. spelaren Peter Gents upplevelser och följer veteranspelaren Phil Elliott (Nick Nolte). Han har problem med allt man kan tänka sig, inte minst ett opererat knä. Han har inga problem att spela igenom skador och "ta en för laget". Det innebär även att han inte har något emot att ta "vitaminsprutor" för att ta sig igenom träningar och matcher.Phil har ingen familj. Han har inget egentligt liv utanför fotbollen. Det mesta kretsar istället kring att festa, ha kul och träffa nya tjejer. På en av festerna träffar han Charlotte (Dayle Haddon) som är annorlunda mot de vanliga kvinnliga gästerna. Hon är inte intresserad av sporten och är inte ute efter att gifta sig rikt då hon redan har det gott ställt. Men vem är hon egentligen?Filmen tar med en i den mer oglamorösa delen av en professionell idrottsmans liv. Det är en inblick som många hyllat för sin realism och för att visa hur det faktiskt är (eller åtminstone var). Frågan är bara vad filmen vill berätta. Det känns nämligen som man inte har något riktigt mål när man kommit halvvägs in. Det visar sig finnas en poäng, men det hela står och stampar lite för länge i mitten.Skådespeleriet är av blandad kvalité, tyvärr. För Nick Nolte är bra, det är det inget snack om. Han passar bra som sliten, bufflig NFL-spelare och är trovärdig rakt igenom. Likväl funkar veteranen Charles Durning som den assisterande tränaren. Däremot får man flera desto svagare prestationer. Huvudtränaren spelad av G.D. Spradlin känns mer som en TV-skådis, vilket är synd då hans karaktär är viktig för filmen. Hans tal till spelarna saknar t.ex. pondus. Samma sak gäller kanadensiskan Dayle Haddon som spelar Phils kärleksintresse. Visar sig att hon var en f.d. fotomodell. Men hennes karaktär var allt annat än intressant (om än lite mystisk då man aldrig fick reda på vem hon egentligen var).Man får lite blandade känslor med den här filmen. Inledningen gör att man tror sig få en seriös, djup inblick i en fotbollsspelares vardag med allt vad det innebär. Någonstans på vägen, efter kanske trekvart, blir det dock lite mer oseriöst och på något sätt känns det som det saknas scener. Vissa saker får aldrig sin förklaring vilket givetvis blir lite frustrerande. Samtidigt är annat för utdraget där man mest känner att man inte får ut allt från manuset. Summa summarum är att filmen inleder och avslutar klart intressant, men där emellan borde det varit bättre. Lite av en missad möjlighet till att bli något riktigt bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. Hmm, detta är en film om amrikansk fotboll som jag inte kände till. Den bygger tydligen löst på händelser runt Dallas Cowboys från 70-talet, enligt imdb.

  Filmer om sporten eller NFL är inte alltid tipp topp och denna verkar vara av det sämre slaget. Jag passar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Av de jag sett är denna en av de mest realistiska inblickarna. Sen har den en del svagheter i berättandet. Fokus ligger inte på matcherna utan på vad som händer med spelarna som människor.

   Radera
 2. Låter som om Any Given Sunday tog en del stoff härifrån...

  Jag tycker att det är förvånansvärt ofta som det visar sig att lite halvdana skådespelerskor i särskilt filmer från 60-80-talen var fotomodeller. Och de gör sällan mer än en eller ett par filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Minns inte så mycket från Any Given Sunday, men har för mig att det mer handlade om de som styrde laget. Kanske dags för omtitt?

   Sant, det var nog vanligare förr. På senare år har det väl mer varit sångerskor som tagit steget in på stora duken för en film eller två.

   Radera
  2. Nej, det var ju ingen stor del av storyn, men visst fanns det med en läkare som var villigt att skriva ut både det ena och det andra.

   Radera
  3. Sofia: Ok, låter lite intressant.

   Denna film, North Dallas Forty, lär ha varit den första som tog upp ämnet med steroider/tabletter/sprutor inom professionell amerikansk fotboll.

   Radera