torsdag 17 juli 2014

Rising SunTitel: Rising Sun / Blodröd sol
Genre: Mysterium/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Philip Kaufman
I rollerna: Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel, Steve Buscemi

Handling: Under en fest i det japanska företagets skyskrapa i Los Angeles hittas en ung kvinna mördad. Polisen ska utreda mordet, men företaget vill undvika en skandal och hindrar dem i utredningsarbetet.

Omdöme: Tittar man på regissören Philip Kaufmans tidigare filmer hittar man remaken Invasion of the Body Snatchers (1978), The Wanderers (1979) samt hans klart bästa film The Right Stuff (1983). Denna film baseras på en bok av duktige Michael Crichton, även om Kaufman lär ha ändrat på en del från originalkällan.Det här är en film jag hade sett tidigare så grundpremissen var relativt enkel att haka på. Under en fest i en skyskrapa hos ett japanskt företag hittas en ung kvinna död på ett konferensbord. Polisutredarna Web Smith (Wesley Snipes) och Tom Graham (Harvey Keitel) kallas till platsen. Web blir även ombedd av sin överordnade att ta med sig kapten John Connor (Sean Connery) som är expert på allt som har med Japan att göra.Web och Connor har svårt att samarbeta, men tillsammans kan de lösa det kluriga fallet. Skyskrapan där dödsfallet skedde har nämligen ett högteknologiskt övervakningssystem som utredarna kan ha nytta av. Men när de upptäcker att någon manipulerat materialet måste de ta reda på vem som ligger bakom och varför. Vad finns att dölja? Vem försöker man skydda?Samspelet mellan Snipes och Connery känns inte klockrent, inte alls. Tyvärr är det en stor del av filmen då man till stora delar följer Web och Connor. Filmen dukar liksom bordet med sin inledning och man väntar sedan bara på att det hela ska komma igång. Det gör det aldrig riktigt. Det hettar liksom inte till någon gång utan man får ett halvljummet mysterium att ta sig igenom under de två timmarna.Känns helt klart som man hade kunnat göra mer. Snipes hade man gärna bytt ut och även fått med både Keitel och Steve Buscemi mer då de inte alls får det utrymme de borde haft.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Mer kul som ett tidsdokument, under en period när Japan var det farligaste som fanns på affärshorisonten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, ja det märks i tonen när de inblandade pratar om japanerna och Japan rent affärsmässigt. Respekt, men samtidigt med stor misstänksamhet ;)

   Radera
 2. Var ett tag sedan sist vill minnas att det var lite rörig handling och lite för många tvistar i manus för att filmen skulle kännas helt bekväm. Har dock ej läst boken än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Den sprakar liksom aldrig till ordentligt som den borde kunna göra. Efter en halvtimme väntar man på att det ska hända något, men istället fortsätter den i samma stil nästan rakt igenom.

   Radera