fredag 11 juli 2014

Seems Like Old TimesTitel: Seems Like Old Times / Har inte vi setts förut? / Har vi inte setts förut?
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1980
Regi: Jay Sandrich
I rollerna: Goldie Hawn, Chevy Chase, Charles Grodin, Harold Gould

Handling: Nick blir kidnappad från sin stuga och tvingas råna en bank. Den enda som kan hjälpa honom är hans f.d. fru. Det finns bara ett problem - hon är omgift med stadens mest nitiske åklagare.

Omdöme: Två år tidigare spelade Chevy Chase och Goldie Hawn mot varandra i den framgångsrika Foul Play (1978). Även om de återförenas här så är det ingen uppföljare. Istället är det lite av en nyversion av den klassiska komedin The Talk of the Town (1942) med Cary Grant. Det var åtminstone inspirationen för manusförfattaren Neil Simon.Stora delar av historien utspelar sig runt paret Parks hus. Det är Glenda (Goldie Hawn) och Ira (Charles Grodin) som bor där. Hon är försvarsadvokat, han är åklagare. Givetvis kompliceras deras liv när Glendas ex-make Nick (Chevy Chase) dyker upp och behöver Glendas hjälp. Han är nämligen efterlyst för ett bankrån. Ira vill sätta dit honom, Glenda är den enda som kan hjälpa Nick ur knipan.Det var inte första gången jag såg denna komedi. En sån där lättsam liten film som inte kräver så mycket av tittaren, men som bjuder på halvrolig underhållning rakt igenom. Trion Chase, Hawn och Grodin är helt rätt för denna typ av film, men alla gjorde de bättre filmer i sina karriärer. Fast gillar man klassiska screwballkomedier så finns här tillräckligt att sätta tänderna i.

"I spent two years in a cell with two cockroaches who committed suicide." - Nicholas Gardenia3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Aha, den här har jag ju sett! Jag kände inte igen titeln. Men vad heter den på svenska? Jag kommer ihåg den som rolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Den svenska titeln står alltid vid "Titel" direkt under filmpostern. I det här fallet är den svenska titeln "Har vi inte setts förut?" ;)

   Rolig på sina håll och harmlös, men inte lika bra som Foul Play.

   Radera
 2. En av mina Chevoriter, så underbart mysig. Ett måste på en sen sommarkväll.

  Ta inte det här på fel sätt, det är bara jag som är lite petig, men svenska titeln är Har Inte Vi Setts Förut.

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Den här sortens filmer ÄR mysiga (särskilt de från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet ungefär). Föredrar annars Foul Play lite mer ;)

   Ah, tack för påpekandet. Det roliga är att det står "Har vi inte setts förut?" där jag kollade upp den svenska titeln. Men på DVD-omslaget ser jag att det står "Har inte vi setts förut?" som du skriver. På IMDb står det också fel isf. Nåja, jag ändrar (lägger till) det med en gång.

   Radera