lördag 26 juli 2014

The Stepford WivesTitel: The Stepford Wives / Fruarna i Stepford
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1975
Regi: Bryan Forbes
I rollerna: Katharine Ross, Paula Prentiss, Peter Masterson, William Prince

Handling: Joanna och Walter flyttar till den lilla staden Stepford, där allting verkar vara alltför perfekt. Joanna oroas av att det enda kvinnorna tycks vara intresserade av är hushållsarbete och att finnas till för sina män.

Omdöme: Joanna Eberhart (Katharine Ross) flyttar från lägenheten i New York till villaområdet Stepford tillsammans med sin make Walter (Peter Masterson), sina två döttrar och hunden Fred. Joanna är inte helt tillfreds med att flytta från storstaden. Walter, som är advokat har dock gjort ett kap med huset i Stepford och tror det är det bästa för familjen, i synnerhet barnen.Joanna är precis som alla andra fruarna i Stepford en hemmafru. Det som skiljer henne från de flesta andra är dock att hon har ett intresse utanför hemmasysslorna, nämligen fotografering. Hon är även tillräckligt intelligent och självständig för att snart upptäcka att något är fel med Stepford. Det är för - perfekt. Hemmafruarna uppträder konstigt och är tillgjorda medan männen har en egen klubb där kvinnor inte är tillåtna.Filmen baseras på en bok av Ira Levin som några år tidigare gjorde sig ett namn när man filmatiserade Rosemary's Baby (1968). Några andra filmer som baseras på hans verk är bl.a. A Kiss Before Dying (1956), The Boys from Brazil (1978), Deathtrap (1982) samt remaken A Kiss Before Dying (1991).Det är blandade känslor man får när man ser filmen. För på ett sätt är den något sunkig, småseg och lider av undermåligt skådespeleri inte minst av Paula Prentiss. Katharine Ross i huvudrollen är dock turligt nog ett undantag. Filmen tar för lång tid på sig att komma någonvart vilket blir kännbart med den nästan två timmar långa speltiden. Å andra sidan finns en krypande känsla om att något kusligt håller på att hända. Och ju längre in man kommer, ju tätare blir det.Filmen kom att få en remake 2004 med Nicole Kidman i rollen som Joanna. En film jag inte är ett dugg nyfiken på. Detta är versionen att se. Turligt nog såg jag den första gången långt innan remaken kom och var då ovetandes om vad som händer i Stepford. Det blir inte lika effektivt när man vet ungefär vad det hela går ut på, men trots allt funkar filmen på vissa plan. En bättre regissör (och skådespelare) hade nog gjort susen. För boken är säkert ännu bättre.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

4 kommentarer:

 1. Japp, boken är bättre :) Tycker ändå den här är lite charmig, även om den gör manskonspirationen väldigt övertydlig... Passade du på att se den på youtube?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Den är lite charmig, det håller jag med om. Synd bara att den är så övertydlig, inte minst skådespeleriet.

   Såg den första gången på Cinemateket för många år sen. Nu såg jag den hemma, fast inte via YouTube.

   Radera
 2. Just det, förresten, hann du spotta att Mary Stuart Masterson ska spela en av ungarna? Tror att det var i den här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag läste det i efterhand. Hon är dock inte något hushållsnamn hos mig så det var lätt att missa ;)

   Hennes pappa Peter Masterson spelar Katharine Ross make. Så det är ett av deras barn som är MSM.

   Radera