måndag 25 augusti 2014

Carlito's WayTitel: Carlito's Way
Genre: Kriminaldrama
Land: USA
År: 1993
Regi: Brian De Palma
I rollerna: Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzmán, John Leguizamo, Viggo Mortensen

Handling: Han är en legend. Nu, efter fem år i fängelse har Carlito Brigante kommit hem. Året är 1975 och gatan är sig lik, men de gamla höjdarna är borta - utslagna, utbrända eller begravda. Carlito har bestämt sig - han skall härifrån. Men han behöver ett startkapital. Chansen dyker upp när hans vän och advokat David Kleinfeld ber om en sista gentjänst. Carlito bestämmer sig för att hjälpa sin vän eftersom David fick ut honom ur fängelset. Ett beslut han kommer ångra bittert.

Omdöme: Vad hände egentligen med Brian De Palma? Mellan 70- och 90-talet var han en gedigen regissör, något ojämn men med en hög högstanivå. Sen hände något och han kom aldrig upp i närheten av filmer som Scarface (1983) och denna, två av hans absolut främsta.Det här är en sån där film som tål att ses flera gånger. Så känns det åtminstone för egen del. När filmer behåller sin udd och sin glöd, ja då är det svårt att tröttna. Det må inte vara en perfekt film. Den har några små temposvackor ungefär halvvägs in. Men är det något som uppväger det så är det alla dessa härliga karaktärer, prestationer och storyn.Al Pacino får ofta kritik för sitt överspel (eller om det är passionerad inlevelse), men det syns inte här. Han är återhållsam mest hela tiden som Carlito Brigante. Personligen gillar jag honom i de mer hetlevrade rollerna också, men det är skönt att se honom övertyga utan en massa utbrott och skrikande. En rolig detalj är dessutom att han läspar lite lätt filmen igenom.Sen har man Sean Penn vid hans sida som advokaten David Kleinfeld som är minst sagt härlig att skåda. Det är ofrånkomligt att inte bli lite smått chockad när man ser honom i sitt krulliga hår. Man får inte heller glömma Viggo Mortensen som förvisso endast är med i en scen, men vilken härlig scen det är sen. Man tycker innerligt synd om honom, även om han inte är Guds bästa barn. Oförglömligt. John Leguizamo som "Benny Blanco from the Bronx" är också minnesvärd, precis som Luis Guzmán som bodyguarden Pachanga.Om man ska ta fram några svagheter med filmen så finns det två som är värda att nämna. Den första är att man inleder med slutet, något som gör att man inte blir så överraskad som man annars hade blivit när man når slutet. Men så illa är det inte då det ändå är osäkert hur det ska gå. Det andra är Carlitos kärleksintresse Gail (Penelope Ann Miller). Många scener med henne drar ner tempot och ger inte filmen så mycket extra. Som tur är blir både karaktären och prestationen bättre mot slutet.Förutom alla bra karaktärer och prestationer har filmen ett manus som är riktigt väloljat. Alla karaktärer och händelser har en betydelse för helheten. De återvänder när man minst anar det och det är en stor orsak till varför man kan se filmen flera gånger. Sen är vägen mot slutet riktigt stämningsfull där intensiteten stegras för såväl tittaren som för Carlito. Utan tvekan en av de bättre filmerna i genren och lite underskattad.5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.5
IMDb: 7.9

6 kommentarer:

 1. Detta är en film jag inte sett. Trodde länge att det var en BOATS men det verkar det inte vara (enligt wikipedia).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Nej, det är det inte vad jag vet.

   Gillar man genren (som jag gör) är den ett måste. Alla fina prestationer/karaktärer och mycket annat gör den så bra.

   Radera
 2. Jag skulle kanske behöva se om för jag ver inte särskilt imponerad när den kom. Tyckte den blev lite för standard med avseende på historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är min typ av film med allt vad det innebär. Svårt att veta hur du skulle uppfatta den om du såg om den när du inte blev så imponerad när den kom...

   Radera
 3. Detta var en positiv överraskning för blev ett högt betyg trots att De Palma stod bakom kameran och Pacino framför den ;)
  http://filmitch.wordpress.com/2012/06/28/carlitos-way-1993-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, det var verkligen överraskande. Fast det är ju en mycket bra film så egentligen inte så konstigt att även du gillade den. Pacino är också nedtonad och det funkar klart bra för rollen.

   Radera