
Titel: Cast Away
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 2000
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Tom Hanks, Helen Hunt, Nick Searcy, Chris Noth
Handling: Chuck Noland är van vid att lösa problem. Som anställd på FedEx besöker han företagets kontor världen över med sina effektiva lösningar och smarta omorganiseringar. Han för en ständig kamp mot klockan och hemma i Memphis har hans flickvän Kelly vant sig vid att aldrig riktigt veta var på jordklotet han befinner sig. Plötsligt ställs Chuck inför den ultimata utmaningen när han, efter en flygkrasch, mirakulöst överlever och flyter i land på en ö i Stilla havet.
Omdöme: Efter den stora succén Forrest Gump (1994) följde regissören Robert Zemeckis och Tom Hanks upp det hela med denna överlevnadshistoria. Historien följer Chuck (Tom Hanks), en FedEx-anställd som efter ett uppdrag i Moskva flyger hem till sin flickvän Kelly (Helen Hunt) i Memphis. Det är dagarna före julafton, men Chuck måste iväg på nästa uppdrag. Denna gång hamnar planet i ett ordentligt oväder och kraschar någonstans i Stilla havet.

Efter den obligatoriska inledningen där man får lära känna Chuck en stund, inser man att han är en gaphals. Han skriker mest hela tiden och kör med de anställda. Fast resultat får han och en riktig drömanställd är han för FedEx. Men så är olyckan framme när planet störtdyker ner i havet. En sekvens som ska ha en applåd för sin realism och sitt utförande. Intressant nog kände jag något liknande med flygscenerna i Flight (2012), även den regisserad av Zemeckis.

Tom Hanks på en öde ö - det är inte idealt, men han går in för rollen och gör vad han ska. Det är lätt att störa sig en del på karaktären, både innan kraschen och på ön. Samtidigt är det mycket han får gå igenom och då är det inte alltid lätt att ta rätt beslut och inte minst behålla lugnet och den mentala hälsan i styr. Som tur är får han Wilson att bolla med, något som blir lite av en räddning för honom under tiden på ön.

En detalj som man i synnerhet blir lite fundersam över är varför han inte öppnar FedEx-paketen med en gång? Det kan vara livsviktiga grejer för honom. Även mat som inte håller särskilt länge (man får tänka på att det är strax före jul). Som en trogen FedEx-soldat vill han göra sin plikt och leverera paketen oöppnade. Tror dock inte att någon av de tänkta mottagarna skulle hålla det mot honom om han öppnade paketen, och om han mot all förmodan skulle överleva och kunna leverera innehållet i nya paket. Bara en tanke.

Filmen är som bäst, eller åtminstone mest tilltalande när han är på ön. Det är nästan roligast att se hur han går tillväga med allt direkt när han anländer till ön. För efter en tid blir det lite upprepande där på ön. Allt går liksom på rutin (även om Chuck version fyra år senare är rolig att skåda). Tom Hanks fick för övrigt ett helt år på sig att komma i form. Under tiden filmade Zemeckis och produktionsteamet en annan film - What Lies Beneath (2000).

Historien med Kelly känns inte riktigt lika rätt. Det funkar liksom aldrig, vare sig före eller efter flygolyckan. Och eftersom det är delen på ön som är den bästa blir allt annat väldigt sekundärt. När man sen inte riktigt lyckas med resten så känns filmen lite för utdragen. Det hade istället varit intressantare att se hur Chuck hanterar (eller inte hanterar) att vara tillbaka i civilisationen igen...
4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7
En annan rulle som jag gillar väldigt mycket. Brukar bli en titt varje sommar vid semestertid ungefär... ;-)
SvaraRaderaMen visst, som du skriver, funkar bäst på själva ön när Chuck måste lösa problem eller den totala isolationen gör sig påmind. Har alltid haft liiite svårt för det stora tidshoppet mitt i rullen...men men...
Min tanke om paketen är helt enkelt att det ska symbolisera Chucks hopp. Att så länge minst ett oöppnat finns kvar...finns det en möjlig framtid.
http://steffofilm.wordpress.com/2012/08/22/sommarklubben-cast-away-2000/
Steffo: Jag vet att en del (ganska många) gillar filmen en hel del. Tror det var tredje gången jag såg den och den kommer liksom aldrig över guppet, så att säga. Gillar den bitvis mycket, men helheten kunde varit bättre.
RaderaSen är det som du säger med paketet - ett paket. Däremot väntar han ju väldigt länge med att öppna de övriga också. En sån där liten grej åtminstone jag har svårt att köpa om man sätter sig in i den situationen.
Cast away är en film som även jag - precis som Steffo - ser med jämna mellanrum. Jag var helt knockad av filmen när den kom och jag såg den på bio och jag är väl kanske inte 5/5-knockad längre men jag tycker fortfarande att det är en väldigt bra film. Det är dock en film som tjänar på att man inte ser extramaterialet, hur allt är gjort. Det är klart jag vet att man (som vanligt) blir lurad men att Tom Hanks är på en parkeringsplats och klättrar när han i filmen är på öns högsta berg gjorde mig vansinnigt besviken. Ibland är det bättre att inte veta ;)
SvaraRaderaFiffi: Say no more! Jag vet exakt den känslan av att man får det hela "spoilat" av att se bakom kulisserna-material. Håller med om att det förtar en del av upplevelsen. För så som man ser den nu (utan att ha sett något extramaterial) är det mycket välgjort rakt igenom.
RaderaTror det mest är historien mellan Chuck och Kelly som sänker filmen för egen del.
Jag är väl sådär halvljum öht till Cast Away, Hanks lyckades aldrig sälja in den till mig. Men skridskoscenen -- den känns i ryggraden
SvaraRaderaSofia: Ja, jag har aldrig haft Hanks som en favorit så det är definitivt en orsak till varför filmen inte funkar fullt ut för egen del.
RaderaSkridskoscenen funkar helt klart, inte minst för att man kan sätta sig in i situationen själv. Även om det är tveksamt om man skulle gå så pass långt...