fredag 29 augusti 2014

Decennier: Dags för 70-taletEfter sommaruppehållet är det dags att återuppta Decennier. Man kan säga att vi går in i den andra fasen. In i den lite modernare eran. Det är dags för 70-talet som gav oss många av de bästa filmerna, främsta regissörerna och prestationerna.

Eftersom jag gillar 70-talet har jag sett mycket av det jag velat se redan tidigare. Men det är alltid några filmer man velat se som man inte sett av olika anledningar. Ett perfekt tillfälle att ta tag i dessa och även återbesöka några pärlor man inte sett på väldigt länge.

De fyra gemensamma filmerna med Henke i september blir följande:5/9 - Five Easy Pieces (1970) - Jack Nicholson i Oscarsnominerad roll.
12/9 - McCabe and Mrs. Miller (1971) - Västern av Robert Altman.
19/9 - THX 1138 (1971) - Sci-Fi av George Lucas innan Star Wars.
26/9 - Robin Hood (1973) - Animerad klassiker om en listig räv.

Notera att det blir många fler filmer under hela september. Tanken är att det kommer en ny fascinerande 70-talare varje dag mellan onsdag och söndag. Runt 20 filmer allt som allt.

Redan onsdagen den 3:e och torsdagen den 4:e september kommer jag smygstarta 70-talet med två intressanta filmer. Missa inte det!

Följ självklart med under hela september. Vill man även vara med på de gemensamma filmerna ovan är det bara att kontakta oss.

Hoppa nu över till Henke och läs hans introduktion av 70-talet.

6 kommentarer:

 1. Det ska bli mycket spännande att få se vilka obskyra filmer du kommer plocka upp för detta decennium. Du har ju sett så många fler än jag så våra urvalsgrupper ser helt olika ut.

  Ska också bli mycket intressant att se hur det kan skilja sig, du rankar 70-talet högt och jag är mycket, mycket mer reserverad. Men det är just då man kan bli som mest överraskad!

  För mig startar den andra fasen 1980. Gränsen mellan "gammalt" och "nytt" går vid åttiotalet... Det var då jag började se film som var ny, i min "filmiska samtid". Men det är ett helt annat decennium (december!) så låt oss foka på sjuttiotalet nu i september... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det stämmer att jag sett en hel del från 70-talet. Men långt ifrån allt som borde ses. Därför kommer jag ta igen en del nu i Decennier.

   Vet inte om det kommer vara så många obskyra filmer. Några mindre kända kommer det att bjudas på, men de allra flesta är kända och i flera fall Oscarsvinnare på ett eller annat sätt (vilket iofs inte behöver betyda att de per automatik är kända).

   Ser också fram emot 80-talet, men varje decennium lockar så det här är guld värt ;)

   Radera
 2. Ska erkänna att jag har väntat och ser fram emot fortsättningen på ert tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är inget att skämmas för :D Roligt att höra!

   Personligen ser jag fram emot varje decennium i princip lika mycket.

   Radera
 3. Ska bli väldigt spännande att se vad ni valt ut utöver de fyra. Och vad ni tycker om THX...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det blir en hel del godbitar, det kan jag lova.

   Radera