måndag 11 augusti 2014

Get ShortyTitel: Get Shorty
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 1995
Regi: Barry Sonnenfeld
I rollerna: John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito, Dennis Farina, Delroy Lindo, James Gandolfini

Handling: Indrivaren och filmnörden Chili Palmer beger sig till Hollywood för att inkassera ett lån för sin uppdragsgivares räkning. Där möter han Harry som är producent för billiga skräckfilmer och vill anlita honom.

Omdöme: En film som sågs när den kom, men som nu var som att se den för första gången. Inget hade satt sig, vilket givetvis är bra när man ser om en film. Inte särskilt minnesvärd kanske? Både ja och nej. Det hela börjar något trevande och känns lite halvljummet. Ungefär halvvägs in kommer det hela dock igång fint.Det är kul med filmer som har många filmreferenser, något denna har gott om. Indrivaren Chili Palmer (John Travolta) är nämligen en filmkännare vilket gör det hela extra kul. Det är referenser till gamla klassikers från den svartvita eran, till John Wayne-filmer på 50- och 60-talet fram till mer moderna filmer. Intressant nog handlar det hela om filmvärlden när Chilis senaste uppdrag tar honom till Hollywood.Vad filmen lever på är dess karaktärer. Det är en karaktärsdriven film som baseras på en bok av Elmore Leonard. Stilen tycker jag känns igen från t.ex. Jackie Brown (1997) som också baserades på en Elmore Leonard-bok. Roligt nog ville man ha just Quentin Tarantino som regissör redan här, men så blev alltså inte fallet.Karaktärerna skulle inte bli så bra om inte dess skådespelare skötte sig i sina respektive roller. Här finns gott om kända ansikten och bra prestationer. Bäst och roligast måste ändå Dennis Farina vara som Ray 'Bones' Barboni från Miami. Den arroganta och överlägsna stilen sköter han galant. Även Delroy Lindo måste man säga gör klart bra ifrån sig. En prestation som får en att tänka på Samuel L. Jackson. Inte alls dumt. En film som helt enkelt funkar som tidsfördriv.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Jag tycker en av de stora fördelarna är just att filmen innehåller Lindo och _inte_ Jackson. I höjd med Jackie Brown hade jag börjat tröttna lite på hans standardprestation i den typen av roller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jo, jag håller med om att det hade varit lite tjatigt att se ännu en SLJ roll här. Tycker Lindo gör rollen klart bra, bara att jag tänker på SLJ då han ju gjort liknande roller så många gånger.

      Radera