fredag 22 augusti 2014

Groundhog DayTitel: Groundhog Day / Måndag hela veckan
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1993
Regi: Harold Ramis
I rollerna: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky

Handling: När meteorologen Phil vaknar en morgon, upptäcker han att samma dag utspelar sig om och om igen. Till en början utnyttjar han det till sin fördel, men snart blir han förtvivlad då han inser att han är dömd att leva på samma plats och träffa samma människor dag in och dag ut, för alltid.

Omdöme: Den cyniske, egocentriske och självgode Phil Connors (Bill Murray) jobbar som meteorolog på en lokal TV-kanal i Pittsburgh. Precis som han gjort de senaste tre åren ska han åka till den närliggande lilla hålan Punxsutawney för att göra ett inslag på Groundhog Day den 2:a februari. Det är nämligen då murmeldjuret ska komma ut från sitt bo och avgöra om våren kommer tidigt eller om vintern fortsätter ett tag till.Phil är på plats tillsammans med kameramannen Larry (Chris Elliott) och den nya producenten Rita (Andie MacDowell). Phil blir genast förtjust i Rita, men upptäcker snabbt att han inte är hennes typ. Inte heller att det är särskilt lätt att lära känna henne, inte med hans attityd. Inte blir det bättre när Phil vaknar morgonen därpå kl. 6 och upptäcker att det åter är den 2:a februari - Groundhog Day. Varje dag är Groundhog Day och han har ingen möjlighet att ta sig ur helvetet.Tiden går och Phil gör det enda rätta. Han börjar testa nya saker, lära känna människorna i den lilla staden och inte minst Rita. För det är Rita han vill lära känna allra mest. Problemet är bara att Phil fortfarande är Phil. Han tänker bara på sig själv och missar poängen mest hela tiden. Det är inte förrän han inser detta och blir en bättre person som han kan gå vidare med sitt liv och möjligtvis vinna Ritas hjärta.Det är utan tvekan Bill Murrays show, från början till slut. Hans sarkastiska humor är klockren för filmen och det är verkligen kul att se honom i de olika situationerna som uppstår. Det är även svårt att tänka sig någon annan som skulle passa bättre i rollen som Rita än Andie MacDowell.Komedier är svåra att få till. De riktigt bra komedierna är mer än ytlig komik som ger ett par skratt för stunden, men snabbt glöms bort. De bästa komedierna är i mitt tycke de som uppvisar mycket hjärta. Det är precis vad denna gör. Det är helt enkelt en kombination av en underbar Bill Murray, budskap och romantik som funkar mycket fint. Trots att man sett filmen tidigare är det svårt att inte bli charmad. Stark 4:a.

5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.5
IMDb: 8.1

10 kommentarer:

 1. Den här har bara vuxit för varje gång man ser den. Underbar film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, visst gör den. Har sett den många gånger och den förlorar aldrig sin charm, värme och humor. Visst vet man nu för tiden ungefär vad som händer i varje scen, men det gör ju filmen så mycket bättre när den lyckas så fint.

   Radera
 2. Aha, vilka gamla klassikers du bjuder på så här på sensommaren. Så klart att man blir charmad av denna. Säger som Sofia, underbar film. Var ändå inte säker på om du skulle gilla denna, den är ju faktiskt ganska ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hmm, ny eller gammal film, jag gillar filmer som är bra ;) Det finns inte så många nya komedier (då menar jag några år gamla) som kan mäta sig med den här typen av komedi som funkar på så många nivåer.

   Radera
 3. Jag har sett den här filmen en endaste gång och då fick den en trea. Jag förstår att jag _borde_ se om den men det lockar inte alls. Men nån dag så..... kanske inför att 1993-listan ska göras ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Fast om du inte gillade den nämnvärt första gången är det kanske inte din typ av film helt enkelt. Eller så har du svårt för Bill Murray (vilket så klart är avgörande för om man gillar filmen eller inte).

   Radera
  2. Jag tyckte ju inte den var sååå pjåkig, jag förstod - och förstår - bara inte storheten i den som många andra verkar se. Det är därför jag tycker det är dags att se om den, jag kanske ser andra saker nu?

   Och jag har inte svårt för Bill Murray, inte för Andie MacDowell heller och inte för komedier. Det är kanske just måndagar som är problemet då? ;)

   Radera
  3. Fiffi: Ok, jag förstod det som du inte var sugen på att se om den och då ska man kanske hålla sig undan. Fast vissa gånger kan en sån här film ses med lite andra ögon när man inte förväntar sig så mycket.

   Radera
 4. Bra film som kan ses om många ggr. kanske varje måndag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Absolut, måndag eller varje dag i veckan :D

   Radera