lördag 23 augusti 2014

HannibalTitel: Hannibal
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2001
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Anthony Hopkins, Julianne Moore, Gary Oldman, Ray Liotta

Handling: Lugnet har infunnit sig i hans liv. En frid som passar honom utmärkt. Ändå tänker han på henne och undrar om hans liv någonsin kan bli komplett utan henne. Hon söker styrka i vardagens alla rutiner. Ändå kastar det förflutna en skugga över henne. Ett svagt orosmoln som får henne att känna sig sårbar. Efter sju år är han fortfarande hennes värsta mardröm. Efter tio år är hon fortfarande hans käraste fantasi.

Omdöme: När filmen sågs när den först kom blev man lite lätt besviken med tanke på hur pass bra The Silence of the Lambs (1991) var. När man sen har Ridley Scott som regissör förväntade man sig nästan per automatik något bättre. Filmen innan denna var den så lyckade Gladiator (2000) som han uppenbarligen hade lagt ner hela sin själ i. Tyvärr var inte fallet detsamma här.Det har gått tio år sedan Clarice Starling (Julianne Moore) och Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) hade sina samtal och speciella möten. Clarice jobbar fortfarande som FBI-agent på fältet medan Hannibal befinner sig på okänd ort (som visar sig vara Florens i Italien). När Clarice får upp ett spår efter Hannibal får hennes liv en mening igen. Samtidigt håller Hannibal fortfarande koll på henne och är inte sen med att stötta henne när hon hamnar i trubbel.Filmens styrka ligger definitivt inte i filmens första timme eller så. Här får man följa Clarice som är en fallande stjärna, Hannibal som håller på att bli upptäckt av en italiensk polis i Florens samt den excentriske och deformerade miljonären Mason Verger (Gary Oldman) som vill få tag i Hannibal för att hämnas. Han var nämligen ett av hans offer och hans mål här i livet är att spåra upp Hannibal och ha lite kul med honom.Det hela tar sig när hela handlingen förflyttar sig till staterna. Nu förs alla karaktärer samman och spänningen stiger. Innan dess är det tre separata historier som på egen hand inte lyckas engagera nämnvärt. Men tillsammans blir de klart bättre. Filmen är under långa stunder mer som en standard-thriller utan särskilt mycket som får det att vattnas i munnen. Det krävs en Hannibal med fria tyglar för att det hela ska komma igång. Anthony Hopkins funkar klart bra i rollen då han har en naturlig kyla som gör karaktären obehaglig.Julianne Moore ersatte Jodie Foster (som tackade nej) i rollen som Clarice och det kanske inte är optimalt att byta ut en skådespelare från en framgångsrik film, men det hade varit värre om Anthony Hopkins bytts ut - det hade helt enkelt inte funkat. Gary Oldman är annars den som sticker ut mest med sitt deformerade ansikte. Roligt nog står han inte med i förtexterna och det hade inte varit helt lätt att känna igen honom om man inte vetat att han är med.På det stora hela saknas den täta närvarokänslan som var så påtaglig i The Silence of the Lambs. Istället har denna något annat som sticker ut. Den är nämligen ganska ryslig på sina håll där man får gott om äckligheter. Det är inte så att man bara anar vad som händer utan det blir väldigt grafiskt på sina håll. Inget som direkt höjer upplevelsen som sådan, men det gör att man inte vet vad som kan dyka upp längre fram. Filmen är tyvärr lite för ojämn för att bli mer än godkänd och det måste ses som en besvikelse med tanke på materialet och regissören.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

6 kommentarer:

 1. Jo den här är inte alls i samma klass med TSOTL. Jag gillade nog Florens delen av filmen bäst. Storyn känns lite krystad överlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Om man jämför med de andra två Lecter-filmerna med Hopkins så är denna både svagast och saknar samma stämning. Håller med om att det är lite krystat och har inte rätt flyt. Tror helt enkelt inte Ridley Scott var redo för denna efter Gladiator.

   Läste att David Fincher var påtänkt som regissör, men valde att göra annat. Tror det hade varit ett klart bättre val.

   Radera
 2. Ändå klart bättre än boken, men det är lite svårt att svälja att Lecter helt plötsligt verkar ha förvandlats till något slags renässansgeni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Har inte läst boken, men det förvånar mig att höra att boken isf är så pass dålig. Då är det kanske inte så konstigt att filmen är det svagaste kortet i serien...

   Radera
  2. Böckerna går ner sig successivt, Red Dragon är utan tvekan den bästa. Hannibal är bara one hot mess. Men iofs nästan imponerande med en författare som börjar skriva sämre, annars brukar ju utveckligne vara den motsatta...

   Radera
  3. Sofia: Haha, ja det låter inte så bra. Personligen gillar jag Manhunter (alltså originalet baserat på Red Dragon) mycket, men det har också att göra med Michael Manns stil som passar mycket bra.

   Radera