
Titel: Red Dragon / Röd drake
Genre: Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 2002
Regi: Brett Ratner
I rollerna: Edward Norton, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman
Handling: Will Graham, som har lämnat FBI blir återkallad för att finna en brutal seriemördare, som kallar sig "Red Dragon". För att lyckas stoppa mördaren gör han något han inte skulle vilja göra om: han samarbetar med sin ärkefiende Dr. Hannibal Lecter, som mitt upp i allt ger mördaren information om Wills familj...
Omdöme: Innan The Silence of the Lambs (1991) och Hannibal (2002) kom den första filmen om Dr. Hannibal Lecter. Den filmen var Manhunter (1986) och detta är en nyversion av den och baseras på samma bok av Thomas Harris.

Det är mitten av 80-talet och Will Graham (Edward Norton) är FBI-agenten som satte dit Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) ett par år tidigare. Will blev fysiskt och psykiskt skadad av händelsen och lämnade sedermera byrån. Men nu söker hans vän och f.d. kollega Jack Crawford (Harvey Keitel) upp honom i hans hem i Florida. FBI behöver hjälp att fånga en ny, hänsynslös och mycket intelligent massmördare som redan dödat två familjer.

Will har en förmåga att kunna sätta sig in i en mördares tänkande genom att studera foton och besöka brottsplatserna. Han vet att såren inte läkt ordentligt, men försäkras om att han inte kommer ha något att göra med själva gripandet av mördaren de är ute efter. Frågan är om det dock inte är än värre att åter möta Dr. Lecter för att be honom om hjälp med fallet, trots att han tryggt sitter inspärrad.

Mördaren de är ute efter kallar sig för "Red Dragon" och är i själva verket Francis Dolarhyde (Ralph Fiennes). Historien följer honom mer än Dr. Lecter efter inledningen eftersom det är han som är huvudmålet här, inte Dr. Lecter. Men eftersom de båda finner en slags ömsesidig beundran för varandra blir det än mer farligt för Will. Dr. Lecter må sitta inspärrad, men det betyder inte att han inte kan ha kontakt med omvärlden...

Man har samlat en fin skara skådespelare som alla fyller sin funktion. Självklart är det Philip Seymour Hoffman som imponerar mest, trots en relativt liten roll. Man njuter varje gång han är med. Det är liksom inget snack. Han ska dominera varje scen han är med i. Vid sidan av honom är det Ralph Fiennes som sticker ut mest. Kanske inte lika perfekt för rollen som Tom Noonan var i Manhunter, men prestationsmässigt kan man absolut inte klaga.

Det är svårt, nej omöjligt att inte jämföra med den skickligt genomförda favoriten Manhunter när man ser den här filmen. För även om den gör det på sitt eget sätt så är det ofrånkomligt att man jämför de båda. Filmerna är väldigt lika i handlingen och en hel del av dialogen är densamma. Vad som skiljer i handlingen är slutet, något som är bra då man på så vis inte vet exakt vad som ska hända.

Att det här är en bättre film än Hannibal känner man relativt tidigt. Det är ett mycket bättre flyt och man har både bättre karaktärer och situationer rakt igenom. Den må inte vara lika ryslig, men mer stämningsfull precis som den ska vara. I jämförelse med Manhunter är den inte lika visuellt härlig att skåda. Inte heller så stämningsfull, något som var den filmens stora fördel. Dock är denna mer lik The Silence of the Lambs i genomförandet och det funkar bra det med.
4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2
Ja du vet sedan tidigare att jag inte är speciellt förtjust i Manhunter (somnat vid två tittningsförsök) och finner denna överlägsen. En rolig detalj var att kritikerna ondgjorde sig över slutet i den här versionen och menade att det var "Hollywoodifierat" och därmed avslöjade att de inte läst boken som den här filmen följer, speciellt då slutet ;)
SvaraRaderafilmitch: Nej, visste inte att du föredrog denna (har nog förträngt det, haha). Men det är så klart en smaksak. Jag fångas alltid av dess stämning med en gång, sen är jag fast.
Radera