tisdag 26 augusti 2014

Sea of LoveTitel: Sea of Love
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Harold Becker
I rollerna: Al Pacino, Ellen Barkin, John Goodman, Richard Jenkins, Michael Rooker, Samuel L. Jackson

Handling: Kriminalaren Frank Keller ska tillsammans med sin kollega utreda en rad seriemord. Frank, som inte kommit över att hans fru lämnade honom för en kollega, blir i jakten på seriemördaren förälskad i Helen, en av de misstänkta.

Omdöme: Det är ganska skönt med filmer som dessa som man sett tidigare, men inte minns i princip något av. Runt slutet av 80-talet och början av 90-talet kom det ett par "erotiska thrillers" med bl.a. Fatal Attraction (1987) och Basic Instinct (1992) som två av dem. Denna kan definitivt klassas i samma kategori.Al Pacino kom i och med denna roll tillbaka till att göra film efter ett uppehåll på några år. I rollen som polisdetektiven Frank Keller ses han som en relativt nyligen skild man med alkoholproblem i New York. Han sätts på ett fall där en man hittats naken i sin säng, skjuten i huvudet. När ett liknande mord begåtts på andra sidan stan, får Frank jobba ihop med kollegan Sherman (John Goodman).Det visar sig att mördaren inriktat sig på män som satt ut kontaktannonser i tidningar. Uppenbarligen är det en kvinna de letar efter och snart kommer de på idén att själva sätta in en annons, gå på dejter med kvinnorna och fixa deras fingeravtryck. De har nämligen hittat fingeravtryck på brottsplatserna men vet inte vem de tillhör. En av kvinnorna Frank träffar är Helen (Ellen Barkin) som passar profilen de söker efter.Även om det här inte är någon av de bättre filmerna i thriller-genren så är den faktiskt klart tillfredsställande. Mycket har att göra med samspelet mellan Pacino och Goodman som är ett skönt radarpar. Med rätt mängd humor och en fungerande kemi gör de att det hela blir bättre än det borde vara under tiden de letar efter misstänkta.En av filmens starkare sidor är att den aldrig låter tittaren vara säker på hur det ligger till. Är hon mördaren eller inte? Man bygger upp scenerna kring detta på ett oftast smart sätt som gör att man precis som Frank blir lite nervös i hennes sällskap. Han splittras mellan sina känslor för Helen och sitt polissinne som säger att något är fel. Balansgången är farlig och hur det än kommer gå är risken stor att det inte kommer sluta lyckligt för Frank.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Ha, här landar vi på exakt samma betyg och jag är svag för Sea of Love. Skulle nog nästan hålla den före Basic Instinct

  http://bilderord.wordpress.com/2010/07/23/sea-of-love-1989/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Den funkar fint och även om jag nog håller Basic Instinct högre så är denna och Fatal Attraction trevliga inslag i sin genre.

   Radera
 2. En rejäl kriminaldeckare och ganska bra vad jag minns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Faktiskt, den är inte så dum. Var lite orolig när jag skulle se om den, men den höll fint.

   Radera