onsdag 20 augusti 2014

Star Wars: Return of the JediTitel: Star Wars: Return of the Jedi / Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi / Jedins återkomst
Genre: Action/Äventyr/Fantasy/Sci-Fi
Land: USA
År: 1983
Regi: Richard Marquand
I rollerna: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams

Handling: Galaxens goda krafter samlas för att slå tillbaka mot Rymdimperiet. Han Solo och prinsessan Leia sitter i fångenskap hos Jabba the Hutt. Luke måste slutföra sin träning för att kunna bli en riktig jedi-riddare, sedan väntar Lukes öde.

Omdöme: Denna den tredje del i Star Wars-sagan tar vid där den andra filmen slutade. Han Solo är tillfångatagen och befinner sig hos Jabba the Hutt. Leia, Chewbacca och Luke försöker rädda honom. Snart har de dock andra problem att tampas med. Alliansen har kommit över hemliga dokument som ger dem en möjlighet att förstöra den nya Dödsstjärnan som håller på att färdigställas.Som tredje del är det ganska givet att filmen redan på förhand har svårt att komma med något nytt som slår föregångarna på fingrarna. Inledningsvis hos Jabba the Hutt är filmen lite sisådär. Det är lite för mycket skumma karaktärer och C-3PO får för stort utrymme. Som tur är blir det bättre efter ett tag och C-3PO tar även ett kliv åt sidan ju längre in man kommer.Filmens största misstag är nallebjörnarna som dyker upp efter halva filmen. Hur man tänkte här är ett enda stort frågetecken. De bidrar verkligen inte med någonting. Innan de dyker upp har filmen ett bra tempo och känns som den är på väg någonstans. Filmen hade blivit så mycket bättre om man helt och hållet tagit bort nallebjörnarna och istället låtit våra vänner få hjälp av några rebeller eller liknande.Lukes öde blir desto intressantare att följa när han ställs öga mot öga med Darth Vader och Kejsaren. Man får en värdig slutuppgörelse som visar att Luke blivit en Jedi och har krafterna som krävs för att mäta sig med de bästa. Samtidigt hamnar far-son relationen i centrum vilket ger dessa scener tillräckligt med känslor för att betyda något.Under tiden som Han Solo och Leia tillsammans med nallebjörnarna slåss i skogen, får Lando leda Alliansen in i krig uppe i rymden. Man får inte så mycket rymdslag som i de tidigare filmerna, men det man bjuds på är bra och oftast välgjort. Det är fortfarande bäst i originalet, men det är alltid lika kul att se de stora slagen i rymden med allt vad det innebär.Man blir lite kluven till den här filmen då den har en hel del av det som gjorde den första så bra. Långt ifrån lika bra överlag så klart, men stundtals finns elementen där som funkar fint. Dock sänker alltså nallebjörnarna (ewokerna) filmen totalt när de är med. Utan dem är det frågan om inte denna tredje del hade konkurrerat ut den andra delen i mina ögon. Trots en stor no-no med ewokerna har filmen tillräckligt för att bli en värdig avslutning på en minnesvärd trilogi.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.4

8 kommentarer:

 1. Jag såg Star Wars-filmerna i helt fel ordning så för mig är denna - min första - den absolut bästa, den rockade hela min värld när jag såg den på bio.

  Sen såg jag ettan och sen tvåan och jag tror det är därför jag ser tvåan som den svagaste filmen (fast jag rent logiskt VET att det inte är så) Men magkänslan är den enda sanna känslan, är det inte så? ;)

  Det var kul att se att du tycker filmerna höll för en omtitt även nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag såg de tre filmerna för tio år sen ungefär så jag visste ungefär vad som väntade.

   Tvåan är den som många gånger hyllas mest, men jag är nästan benägen att hålla med. Den är klart svagare än min favorit, ettan.

   En sak är säker och det är att de nya filmerna inte påverkar hur jag känner för dessa gamla godingar ;)

   Radera
  2. Man får liksom se dessa filmer som en grej och dom nya tre som en annan. Tyvärr har dom ingenting gemensamt vad gäller känsla men jag tycker inte dom nya filmerna är riktigt så värdelösa som många andra verkar tycka. Men i jämförelse är det som champagne jämfört med ljummet vatten.

   Radera
  3. Fiffi: Självklart, man måste se det som helt olika filmserier och visioner. Alla de nya är inte usla, men det är något helt annat än originalserien.

   Radera
 2. Håller med även här (tänkas vad vi var samkörda helt plötsligt...). Ewokerna är alldeles för sockersöta (plötsligt blir det en barnfilm?!) men som trilogi är den fortfarande svårslagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är så synd att ewokerna får så stort spelutrymme. Filmen bjuder annars på mycket att gilla.

   Absolut, som trilogi är det inte mycket som slår den.

   Radera
 3. Ewokerna är för mig beviset att Lucas inte är att lita på - ibland har han tur men missarna är fler ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Själv funderade jag på om filmerna blivit bättre eller sämre om Lucas regisserat alla tre. Ewokerna hade man inte blivit av med, men då jag tycker den första filmen får till det mesta bättre än de övriga två kanske just han var den som fick fram sin vision på bästa sätt.

   Radera