måndag 18 augusti 2014

Star WarsTitel: Star Wars / Star Wars: Episode IV - A New Hope / Stjärnornas krig
Genre: Action/Äventyr/Fantasy/Sci-Fi
Land: USA
År: 1977
Regi: George Lucas
I rollerna: Mark Hamill, Harrison Ford, Alec Guinness, Carrie Fisher

Handling: För länge sedan i en galax långt, långt borta... Prinsessan Leia tas till fånga av det ondskefulla Rymdimperiet. I ett försök att befria den sköna prinsessan slår sig den unge Luke Skywalker ihop med Han Solo. Tillsammans med de båda robotarna R2-D2 och C-3PO inleder de kampen för att befria Galaxen.

Omdöme: Det är alltid med lite blandade känslor man ser en gammal barndomsfavorit man inte sett på länge. Kommer filmen vara så bra som man vill minnas den som? Hur står sig effekterna? Samtidigt är man sugen på att återbesöka denna värld som man blev så förtjust i.Redan under de första scenerna känns det rätt. Man har kommit hem igen. Det enorma rymdskeppet sveper förbi där ute i den mörka rymden. De goda slåss snart mot de onda ombord skeppet med sina laservapen. Det tar inte lång tid innan man känner att det är precis så härligt som man kom ihåg den som.Att Mark Hamill och Carrie Fisher inte blev några jättekändisar vid sidan av dessa filmer tycker jag inte gör så mycket. Det är dessa filmer man alltid förknippar dem med och de är Luke Skywalker respektive Prinsessan Leia. Däremot gick ju Harrison Ford (Han Solo) och blev en känd och relativt framgångsrik skådespelare även utanför denna värld. Och så har man smart nog veteranen Alec Guinness som mentorn Obi-Wan Kenobi. Hans lugn och härliga närvarokänsla gör mycket.Det finns så många härliga karaktärer, miljöer och inte minst rymdskepp att sätta tänderna i. Under hela filmens gång känner man att man är i en helt annan värld. Man hinner inte ens blinka innan äventyret tar in en i en ny situation som våra vänner måste ta sig ur. Utan några direkt döda punkter, fast utan att det blir för stressat eller överdrivet mycket action på en och samma gång, lyckas man underhålla från början till slut.Är det något man kan ha en liten invändning mot så är det att filmen har en liten svacka när Prinsessan Leia ska befrias av Luke Skywalker, Han Solo och Chewbacca. Scenerna runt soprummet blir lite för utdragna och det är skönt när de äntligen tar sig från den fientliga planeten igen. För när man kommer till slutetappen ökar spänningen fint igen. Den fientliga Dödsstjärnan är på väg att förinta hjältarnas planet om de inte hinner förstöra Dödsstjärnan först.Det är ingen tvekan om att filmen lever mycket på att man känner sig lite nostalgisk när man ser det hela. Trots det är det svårt att inte imponeras av hur välgjort detta är. Det är en vision och idérikedom som få lyckas med rakt igenom. Det är i mitt tycke ingen tvekan om att det är den främsta filmen i en genre som jag normalt sett inte är så förtjust i. Kanske har det att göra med att man sett den ända sen barnsben, men när den håller så fint än idag kan man inte annat än hylla den.

3 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
5 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 9.0
IMDb: 8.7

8 kommentarer:

 1. WOOOOOOHOOOOOOOOO! En femma!!!!! *bakar en tårta*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Då och då händer det ;) Tur att man kan lita på vissa gamla favoriter.

   Radera
 2. Härligt, de där femmorna är far and few between. Men jag håller inte med dig om soprumsscenen, tyckte den var nästan det mest spännande och otäckaste av allt när jag såg filmen som liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det vore ju kul om man fick dela ut fler femmor.

   Sant, den scenen är inte dålig och funkade nog bättre när man var liten. Ska man hitta något att kritisera så får det bli den scenen ;)

   Radera
 3. Oj oj en femma - själv har Star wars sedan länge bleknat för mig - tyvärr får jag lov att tillägga då jag älskade filmerna som barn/tonåring

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Var lite orolig för det nu när jag tog och såg om den. Vet inte om det helt enkelt var så att jag kom ihåg så pass mycket då jag sett den många gånger att den (i mitt tycke) fortfarande visade sig vara lika bra. Denna alltså, de två övriga är inte i samma klass.

   Radera
 4. Håller med om det singulära betyget. Men soprumsscenen är en av mina favoriter. Mycket bra scen som innehåller några av 3PO's bästa repliker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: En av mina favoritfilmer alla kategorier, mycket tack vare att den var det från min barndom. Men jag var riktigt glad att den fortfarande höll när jag senast såg om den.

   Soprumssekvensen är inte dålig, men personligen inte någon favorit och blir lite för utdragen för min smak. Men det är en liten invändning på en riktigt bra film.

   Radera