lördag 9 augusti 2014

The Lego MovieTitel: The Lego Movie / Lego-filmen
Genre: Animerad/Komedi
Land: USA/Australien
År: 2014
Regi: Phil Lord, Christopher Miller
Röster: Chris Pratt, Will Ferrell, Morgan Freeman, Liam Neeson, Elizabeth Banks

Handling: Emmet är en högst vanlig lego-figur som alltid följt alla regler. Hans liv förändras totalt när han plötsligt anses vara en ytterst extraordinär mästerbyggare som är utvald att rädda världen. Han slår följe med ett gäng främlingar och tillsammans ger de sig av på en episk och galen resa för att stoppa en ondskefull tyrann. Något som Emmet är hopplöst oförberedd på...

Omdöme: Vissa gånger är en animerad film precis vad man behöver när man inte känner för något speciellt och bara vill koppla av en stund med en harmlös film. Denna hyllade lego-film visade sig dock bjuda på allt annat än en skön och avkopplande stund.Redan inledningsvis känns det fel. Vi får träffa Emmet som är en vanlig legofigur som är som alla andra. Men så träffar han på Lucy, en mystisk kvinnlig lego-figur som tar med honom på ett farligt äventyr. Han är nämligen utpekad som "the special" som kan rädda lego-världen från den stora ondskan.Man har lånat en hel del från filmer som t.ex. The Matrix (1999) och Star Wars (1977). Ja, det känns som man inte haft någon direkt egen idé förutom att det hela ska utspela sig i en lego-värld. Efter tio minuter känner man för att stänga av. Tyvärr blir det inte särskilt mycket bättre längre in. Filmen är verkligen ALL OVER THE PLACE. Man har försökt skapa ett episk fantasyäventyr, men gjort det till en soppa.Vad som räddar filmen lite grann är vad som sker med runt kvarten kvar. Det oväntade inslaget kommer som en räddande ängel just som man bara väntar på att det hela ska ta slut. Denna trevliga överraskning gör att filmen höjs ett snäpp. Det som dock är synd är att man borde ha använt det mycket tidigare i filmen. Förvisso hade det kanske inte haft samma effekt, men å andra sidan hade man kunnat göra så mycket mer med storyn.

Just det, lego-Batman känns väldigt lik en viss Steven Seagal - arrogant, utan charm och utan självdistans. Lite humor trots allt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

 1. Av alla recensioner jag läst och allt jag hört om Legofilmen så verkar det (hittills) bara vara du och jag som ger den underkänt, dom flesta verkar vara lyriska. Väldigt konstigt tycker jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Fantastiskt konstigt. Visste att du inte gillade den, men trodde ändå den kunde vara åtminstone ok. Det började krypa i kroppen redan under inledningen...

   Det värsta är att de nu kommer satsa på uppföljare istället för att göra något nytt som förhoppningsvis skulle vara mer lyckat.

   Radera