söndag 10 augusti 2014

The PartyTitel: The Party / Oh, vilket party
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1968
Regi: Blake Edwards
I rollerna: Peter Sellers, Claudine Longet, Gavin MacLeod, Denny Miller

Handling: Hrundi V. Bakshi är en okänd indisk skådespelare som egentligen skulle få sparken, men av misstag blir inbjuden till en stor Hollywoodfest. Han är naiv och mycket klumpig. Kort sagt förstör han det mesta som kommer i hans väg.

Omdöme: Att Peter Sellers kunde bära en film på egen hand har man sett om och om igen. Det här är inget undantag när han spelar den indiske skådespelaren Hrundi V. Bakshi. Han skapar kaos på en filminspelning vilket leder till att han ska bli svartlistad från filmindustrin för gott. Men först blir han av misstag inbjuden till en jättefest hemma hos filmens producent.Trots att man sett filmen ett flertal gånger är det omöjligt att hålla sig för skratt när allt vår vän Bakshi gör blir fel. Han menar inget illa, det bara blir det. Filmens första 75 minuter är klart trevliga och man bjuds på en hel del oförglömliga situationer som Bakshi hamnar i (och skapar). Förutom Sellers är det den alkoholiserade servitören som stjäl showen. Utan tvekan ett minnesvärt framträdande.Sista tjugo minuterna går det kraftigt utför. Sellers får kliva åt sidan och in kommer inte bara en rysk balettgrupp utan även en klass ungdomar med en elefant (!) som hamnar i centrum. Det hela urartar totalt och blir till en "flower power" fest. Uppenbarligen hade man inget mer att komma med och fyllde ut filmen med meningslösheter. Filmen har även lite svårt att hålla uppe tempot filmen igenom, men det kan man ha överseende med då de komiska scenerna får ta sin tid.Filmen pendlar mellan en fyra och en tvåa. Något ojämn vilket är synd när det finns så många klockrena scener och situationer. Det är omöjligt att inte bli charmad av filmens starka sidor och det är ändå med hjärtat man ser en sån här film. Manuset är helt enkelt lövtunt. Man har istället lämnat över det mesta åt herr Sellers och han gör mer än vad man kan begära med sin karaktär. Utan att veta så känns en hel del som det kan ha varit improviserat. Man har helt enkelt haft kul och låtit det bära eller brista.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Håller med om att den tappar rejält mot slutet inte så rolig som jag mindes att den var. Tyvärr

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Jag gillar den för vad den är och den bjuder ju på ett par riktigt roliga scener. Men slutet håller inte. Man kan lika gärna stänga av med kvarten kvar ;)

      Radera