tisdag 5 augusti 2014

Truck TurnerTitel: Truck Turner
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Jonathan Kaplan
I rollerna: Isaac Hayes, Yaphet Kotto, Alan Weeks, Nichelle Nichols

Handling: Prisjägaren Truck Turner och hans kollega Jerry får i uppdrag att hitta hallicken Gator. Den våldsamma jakten slutar med att Gator dör. Gators kvinna Dorinda blir väldigt upprörd och erbjuder hälften av Gators stall till den som dödar Truck Turner...

Omdöme: En sak är säker och det är att en film inte blir så mycket mer "bad ass" än så här. Tarantino har hämtat en hel del inspiration härifrån till sin Jackie Brown (1997). Det är inte många lugna stunder för tittaren eller vår hjälte Truck Turner.Truck Turner: "You Dorinda?"
Dorinda: "Who wants to know?"
Truck Turner: "Since I'm asking, it must be me."

Roligt nog är det en film som inte bara tål att ses en gång, men flera gånger. Många filmer i blaxploitation-genren är så pass sunkiga att de kan hålla för en titt - max. Denna är ingen högbudgetare, men det är inget fel på produktionen. Sen vinner den många poäng på att inte ta sig själv på för stort allvar. Man har verkligen vridit upp allt ett snäpp.Annie: "So, this is your idea of a good night, huh? Get me drunk and then screw me."
Truck Turner: "Okay, okay, we'll get something to eat first."

Det vimlar av sköna karaktärer där Truck Turner spelad av soul-kungen Isaac Hayes (som även står för filmmusiken) är stenhård och cool som prisjägaren som inte ger sig. Lika älskad som han är utav kvinnorna, lika hatad är han av de kriminella. Ett bra exempel är hans kvinna som är en tjuv. Han behöver inte fundera två gånger innan han själv sätter dit henne om han behöver bli av med henne.Dorinda: "I haven't had to sell my pussy since I was fifteen and found out I could sell other bitches instead."

Isaac Hayes och de övriga är ganska undermåliga skådespelare har man som tur är den alltid sköne Yaphet Kotto med på ett hörn. I rollen som hallicken Blue får man lite klass över det hela. Man får förvisso vänta halva filmen innan han dyker upp, men sen är han med resten av vägen ända fram till sin minnesvärda och smått innovativa slutscen.Truck Turner: "Anybody ask you what happened, tell 'em you been hit by a truck: Mac 'Truck' Turner!"

Det är en högoktanig film som bjuder på många skratt, underbara repliker, full fart, en hel del slagsmål, crazy outfits och mer därtill. Man får givetvis se det hela som den underhållning det är. Värt att notera att regissören Jonathan Kaplan senare bl.a. gjorde The Accused (1988) som gav Jodie Foster en Oscar, samt den underskattade thrillern Unlawful Entry (1992).

2 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Oh yeay! Gillar Hayes musik men inte sett så mycket av hans skådespeleri. Tackar för tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Hahaha, "inte sett så mycket av hans skådespeleri". Ja, efter denna tror jag det inte blir någon förändring på det. Han är ju inte speciellt bra som skådespelare. Men han besitter viss pondus och är ju ganska cool, och det är precis vad rollen kräver! ;)

      Radera