söndag 7 september 2014

BadlandsTitel: Badlands / Det grymma landet
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1973
Regi: Terrence Malick
I rollerna: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, John Carter

Handling: Den 25-årige Kit livnär sig som sopåkare när han träffar den blott 15-åriga Holly. Hennes pappa vägrar godkänna förhållandet och under en uppgörelse skjuter Kit pappan och det unga paret flyr mot Montana.

Omdöme: Regissören Terrence Malick gjorde här sin långfilmsdebut om paret Kit (Martin Sheen) och Holly (Sissy Spacek). Fem år senare kom hans förmodligen bästa film Days of Heaven (1978). Sen tog det stopp. Inte förrän 20 år senare återvände han med krigsdramat The Thin Red Line (1998).Kit och Holly är på utsidan två relativt vanliga ungdomar i den amerikanska södern under 60-talets början. Hans stil påminner henne om James Dean - en cool, tuff och lite farlig kille. Hon är bara 15 år och håller deras förhållande hemligt från sin pappa (Warren Oates). Hon vet att han inte skulle acceptera en sopåkare som Kit är. Självklart tar pappan det hårt när han får reda på att hans dotter gått bakom ryggen på honom. Det hela slutar med att Kit kallblodigt skjuter pappan.Paret tar nu sitt pick och pack och ger sig ut på vägarna. De stannar till på olika platser, bl.a. vid en flod där de kan leva ostörda. Men det förflutna hinner alltid ikapp dem. Kit visar sig inte ha någon spärr vad gäller dödandet, något som gör att de lämnar döda efter sig vart de än kommer.Holly agerar berättarröst filmen igenom. Det är hennes oskyldiga stämma vi får höra. Hennes syn på vad som händer och hur de sakta men säkert glider ifrån varandra. Hon följer trots allt bara med honom och har inget med dödandet att göra. Samtidigt försöker hon inte stoppa honom och är uppenbart likgiltig inför det meningslösa dödandet.Filmens styrka ligger i hur filmen är berättad. Genom berättarrösten och huvudkaraktärernas känsla av att de lever i en drömvärld får man en fin balans till våldet man får ta del av. Det må vara meningslöst, men ändå vackert på något sätt. Det känns även väldigt äkta där på vägarna, långt från storstäderna. De lever i nuet och man är där med dem hela vägen till slutet.Några korta noteringar:

Terrence Malick dyker själv upp i en liten roll som en man som knackar på hos den rike mannen vars hus Kit och Holly ockuperar. Skådespelaren som skulle spela rollen dök inte upp och Malick hoppade då in själv.

De två barnen som leker utanför huset när Kit tittar ut genom fönstret en kväll lär vara Martin Sheens två söner, Emilio Estevez och Charlie Sheen som var runt 10 respektive 7 år gamla när filmen spelades in.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.9

2 kommentarer:

  1. Jag såg denna så sent som 2011 och gillade den en hel del. Jag gav den 3/5: Badlands

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Intressant, ska in och läsa med en gång. Trevligt med direktlänk! :D

      Radera