tisdag 2 september 2014

Daglicht



Titel: Daglicht / Daylight
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Holland
År: 2013
Regi: Diederik Van Rooijen
I rollerna: Angela Schijf, Fedja van Huêt, Monique van de Ven, Matteo van der Grijn

Handling: Iris är en lovande advokat som upptäcker att hennes mor har hemlighållit existensen av hennes äldre halvbror Ray, som är dömd för ett brutalt dubbelmord och sitter inspärrad.

Omdöme: Man är alltid lite nyfiken på lovande europeiska thrillers. Då och då dyker det upp en som fastnar och som man gärna tar med sig. I detta fall är det inte riktigt en ren thriller man får utan snarare ett mörkt familjedrama. Det visar sig även att filmen har en hel del likheter med en Hollywood-film i genren. Det hela är en ganska blek familjehistoria där ingen direkt drar på smilbanden under historiens gång.



Iris (Angela Schijf) är en lovande advokat och ensamstående mor till sonen Aron som har problem i skolan. Han blir avstängd i två veckor. Då hon är mitt uppe i ett viktigt fall ber hon sin mor om hjälp med sonen, men får ingen hjälp då hon ska resa bort i två veckor. Iris får istället ta med sig Aron överallt.



När Iris får reda på att hon kan ha en äldre bror inlåst på mentalsjukhus efter att han blivit dömd för ett dubbelmord flera år tidigare, ser hon till att bli hans advokat. På så vis får hon chansen att besöka honom och ta reda på sanningen - både som syskon och som advokat. Var han verkligen kapabel att mörda en kvinna och hennes barn?



På ett sätt kan jag tycka att filmen är lite för övertydlig, som måste förklara exakt hur det ligger till hela tiden. Å andra sidan visar det sig att det hela är ganska komplicerat så om man inte skulle förklara så pass mycket till en början skulle det nog bli lite rörigt längre fram. Till slut blir nämligen ganska många karaktärer inblandade och då är det skönt att veta vem som är vem och låta det hela få sin upplösning utan att man känner sig förvirrad.



Eftersom det hela bygger på en bok har man så klart velat få med så mycket som möjligt. Kanske hade filmen tjänat på att gå efter tesen "less is more". Det blir liksom lite för tillrättalagt, lite för simpelt hur Iris och de övriga kommer närmare sanningen. Det finns även en karaktär som ska vara ett hot för Iris och andra, men det känns aldrig direkt spännande när han är i farten då man inte alls bygger upp karaktären. Det må inte vara dåligt, men det hettar inte till som det borde kunna göra. Vissa saker är lite för förutsägbara och andra som sagt lite för övertydliga.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar