måndag 15 september 2014

De Behandeling / The TreatmentTitel: De Behandeling / The Treatment
Genre: Drama/Thriller
Land: Belgien
År: 2014
Regi: Hans Herbots
I rollerna: Geert Van Rampelberg, Ina Geerts, Johan van Assche, Ingrid De Vos

Handling: Poliskommisarie Nick Cafmeyer utreder en familjetragedi där en liten pojke har fallit offer för en kidnappare och pedofil. Nicks bror blev själv bortrövad av en pedofil tjugofem år tidigare. Kan det finnas något samband mellan de båda brotten?

Omdöme: Utan att veta något om handlingen, men där filmen fått lovord för att vara en mörk euro-thriller, blev man nyfiken. Intressant nog baseras filmen på en bästsäljande brittisk bok från 2001. Utan att ha läst boken känns det helt rätt att filmen utspelar sig utanför Storbritannien, men fortfarande i Europa. Filmen har ett mörker man förmodligen inte hade fått om filmen gjorts av britter. Generellt sett.Filmen inleds som en relativt ordinär thriller. En polis vid namn Nick Cafmeyer (Geert Van Rampelberg), med mörka minnen från sin barndom får ett fall där föräldrarna i en familj hittats slagna, bundna och med kraftig vätskebrist. Deras son är försvunnen och misstankarna om en pedofil dyker genast upp. Likheterna med försvinnandet av Nicks bror 25 år tidigare får honom att bli extra besatt av att lösa just detta fall.Filmen lyckas mer och mer dra in tittaren som en fiskare vevar in linan med sin fångst. Vad som till en början verkade vara ett ordinärt fall utvecklar sig till något mer komplicerat. Mörka hemligheter kommer fram och spänningen stiger. Det hela blir till en trevlig thriller som balanserar händelseförloppet så pass väl att man inte får många lugna stunder. Detta utan att det blixtrar till med jämna mellanrum. Istället trissas det hela upp mer och mer, precis som en bra thriller ska göra.När filmen slutar är det ofrånkomligt att inte tänka på Prisoners (2013). Det finns nämligen flera likheter filmerna emellan och även om denna europeiska motpart inte är lika utvecklad i vissa avseenden, finns det mycket att gilla. Temat är snarlikt och sättet historierna berättas på påminner om varandra. Speciellt att man har flera misstänkta och spår att gå på, men även att osäkerheten av hur det ska gå och mörkret hänger med ända in i slutet. En svag fyra är den allt värd.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Vafalls, 2014? Hahaha. Har blivit så insnöad på 70-talet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Jo, det dyker upp lite nya(re) filmer tidigt på veckorna vid tillfälle. Och denna är en sådan jag är glad att jag hittade.

      Radera