torsdag 11 september 2014

Jeremiah JohnsonTitel: Jeremiah Johnson - indiandödaren
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 1972
Regi: Sydney Pollack
I rollerna: Robert Redford, Will Geer, Stefan Gierasch, Joaquín Martínez

Handling: En man som valt att leva sitt liv i ensamhet i de ödsliga amerikanska bergstrakterna hamnar ovilligt i en vendetta med indianer.

Omdöme: Jeremiah Johnson (Robert Redford) är trött på kriget (det mexikanska mellan 1846-48) och stadslivet, så han tar sig via floden till foten av Klippiga bergen i Colorado. Där införskaffar han allt han behöver för att överleva i vildmarken, så som fällor, ett gevär och lite annat.På sitt äventyr träffar han på andra s.k. "mountain men" som t.ex. gamlingen Bear Claw (Will Geer) som lär honom det mesta om hur man jagar och bygger ett hem. Men även den smått galne Del Gue (Stefan Gierasch) som rakat av sig allt sitt hår för att indianerna inte ska ta hans skalp.Det finns olika sorters indianer i trakten. Vissa är rent fientliga medan andra är kända för att inte skada någon. P.g.a. Del Gue blir Johnson de ondas fiende och de godas vän. Kampen för överlevnad blir nu inte bara en jakt på föda utan även att försvara sig mot attackerande indianer som kan dyka upp närsomhelst.Filmen, som baseras på två böcker (dels en biografi om "Liver-Eating" Johnson, dels om män och kvinnor som levde i bergen på den här tiden) utspelas runt mitten av 1800-talet. Från början var det tänkt att Lee Marvin och sedan Clint Eastwood skulle axla huvudrollen med Sam Peckinpah som regissör. Men då Eastwood och Peckinpah inte kom överens, gjorde man om projektet för Redford. Han hade tidigare samarbetat med Sydney Pollack och övertygade honom att regissera.Med en relativt liten budget (runt $3m) ville studion att man skulle spela in det mesta i studio för att hålla nere kostnaderna. Men Pollack övertygade filmstudion (tack och lov) att man kunde spela in på plats i Utah för samma pengar. För att inte gå över budget belånade han sitt eget hus, vilket i sin tur gjorde att han var väldigt medveten om att han inte fick slösa pengar i onödan. Detta ledde inte minst till att man många gånger endast fick en tagning. Även väderomständigheterna försvårade produktionen, men tillförde även realism. Filmen kom att spela in runt skapliga $45m bara i USA...Det är utan tvekan en film som lever mycket på bra skådespeleri (Redford sätter inte en fot fel), vackra landskap fint fångade av fotot samt äventyret Jeremiah Johnson lever sig igenom. Läser man lite om biografin "Liver-Eating" Johnson som filmen delvis baseras på, märker man dock att man utelämnat en del mycket starkt material som utan tvekan hade höjt filmen ytterligare ett snäpp. Man ville helt enkelt inte visa upp Jeremiah på ett så brutalt sätt då det hade kunnat slå tillbaka mot hjältebilden som målas upp. Lite synd kan dock tyckas...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Japp, håller med. Riktigt bra att Pollack lyckades övertyga studion om att spela in i verkliga miljöer. Det lyfter filmen, helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid att föredra, speciellt med en sån här typ av film där miljöerna blir som en (viktig) karaktär i sig.

      Radera