måndag 1 september 2014

Kvinden i buretTitel: Kvinden i buret / The Keeper of Lost Causes / Kvinnan i rummet
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Danmark/Tyskland/Sverige
År: 2013
Regi: Mikkel Nørgaard
I rollerna: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter, Peter Plaugborg

Handling: Kriminalinspektör Carl Mörck är en av Köpenhamnspolisens skarpaste hjärnor, men han har svårt att samarbeta och har stuvats undan i källaren på polishuset. Därifrån ska han leda den nystartade avdelningen Q, för "ärenden av särskild art". I verkligheten ska han och hans nye partner Assad få tid att katalogisera en rad olösta gamla fall. Snart börjar de nysta i ett fall där en kvinna under mystiska omständigheter försvann för fem år sedan.

Omdöme: Vissa gånger kan det vara trevligt att se en skandinavisk kriminalare. Vissa gånger överraskar de till och med. Utan några direkta förväntningar var man ändå lite nyfiken på denna danska film. Det skulle visa sig att den är ungefär lika bra som en medelmåttig Beck-film.Nikolaj Lie Kaas i rollen som polisen Carl Mörck för tankarna till en viss Christopher Lambert, fast utan charmen. Han ändrar inte en min under filmens gång (vilket förvisso är hela grejen med karaktären) och har inte mycket till liv utanför sitt polisyrke. Så paras han ihop med sin nye partner Assad (Fares Fares, som talar danska) som kanske kan få honom att dra på smilbanden - eller inte.Filmen blir inte mer än en standardkriminalare utan att direkt göra bort sig. Samtidigt känner man aldrig att den tar vara på potentialen som fanns i historien. Det kunde blivit en ganska tät liten film. Nu blir den istället väldigt lättsmält, men tyvärr också lättglömd. Roligt nog driver danskarna en del med grannlandet Sverige, inte minst polisen får sig en känga. Det är väl det lilla man tar med sig, förutom någon enstaka scen i "buren" som skapar lite nerv. Inte dålig, men borde varit bättre.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Mnjae den var allt lite bättre än en Beckrulle - man slapp ju dubbade tyskar och stela repliker ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Njanä, tycker att en bra Beck är bättre, men däremot är en dålig Beck sämre än detta ;) Dock håller jag med dig om att det är skönt att slippa dubbade skådisar...

      Radera