fredag 26 september 2014

Robin HoodTitel: Robin Hood
Genre: Animerat
Land: USA
År: 1973
Regi: Wolfgang Reitherman
Röster: Peter Ustinov, Phil Harris, Brian Bedford, Monica Evans

Handling: Legenden om Robin Hood, en av de mest populära historierna genom tiderna. Följ med vår hjälte Robin och hans trogne vän lille John, när de kastar sig in i det ena våghalsiga äventyret efter det andra. Möt Lady Marian, Broder Tuck, Sir Väs, Sheriffen från Nottingham och alla andra oförglömliga figurer.

Omdöme: Man är alltid lite nyfiken på hur originalet ska hålla upp efter att ha sett delar på julafton från Kalle Anka med vänner. Regissören Wolfgang Reitherman gjorde bl.a. även The Jungle Book (1967), en annan Disney-klassiker som man känner igen delar av från Kalle Anka på julafton. Likheterna med regissörens tidigare film är ganska stora, inte minst animeringen känns igen.Prins John (Peter Ustinov) är filmens höjdpunkt och bjuder på klart mest av humorn. Redan första scenen med honom och ormen Sir Hiss sätter ribban för vad man ska kunna förvänta sig. Tyvärr blir filmen lite för ojämn där scenerna känns lite osammanhängande och mer som utfyllnad innan Robin Hood och hans vän lille John ska ge sig på Prins John och ta tillbaka skattepengarna.Filmen bjuder på en del musiknummer som är av blandad kvalité. De som framförs av Rooster/Tuppen (Roger Miller) funkar bra och har en skön country-stil över sig. Även kärlekssången "Love" av Nancy Adams med en halvtimme kvar är fin och klart passande. Synd bara att filmen inte lyckas bibehålla en hög nivå rakt igenom. Det räcker inte att bara ta fram det då och då, tyvärr.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.6

---

Filmen har även setts av Henke och Jojjenito.

10 kommentarer:

 1. Oj, det här var inte din kopp thé känns det som. Har du sett filmen i sin helhet med svenska röster någon gång? Jag tror nämligen att nostalgikryddan kan göra sig påmind lite starkare då och även kanske krydda upp filmen en smula. Eller så är det bara jag som är barnsligt förtjust i Robin Hood. ;)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/tre-om-en-robin-hood/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Hade inte sett filmen i sin helhet, vare sig på engelska eller svenska. Håller med om att då man är uppväxt och van vid de svenska rösterna tycker man nästan de funkar bättre. Ser jag om den någon gång blir det med största sannolikhet med svenska röster.

   Radera
 2. Jag håller med om att likheterna med Djungelboken är rätt stora, kanske beror det på Baloo/Lille John..?

  Annars måste jag nog (kanske mest av nostalgiska skäl) säga att jag gillar den här 70-talaren från Disney. Tacksam story att förvandla till familjeunderhållning också ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Den funkar som underhållning och jag tycker den ändå är någorlunda godkänd. Men den är inte så där magisk som jag vill att en animerad film ska vara för att bli en favorit.

   Kan stämma det där med Baloo/Lille John.

   Radera
 3. Du lyfte också upp Peter Ustinov! Han var verkligen rolig som röst. Jag håller helt med om att filmen i övrigt är fragmenterad. Som flera av de tidigare Disney-filmerna. Det var kanske helt enkelt deras stil på den tiden... Prisa Gud för Pixar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, det är skillnad på de bästa animerade och de övriga. Jag ser ändå charmen med dessa klassiska Disney-filmer. De slår nya mediokra animerade filmer, men rår inte på de bästa från Pixar, helt rätt.

   Radera
 4. Stark nostalgivarning, men jag kan hålla med om att filmen egentligen inte är särskilt sammanhållen. Där är det en viss skillnad från Djungelboken.

  Men du, heter inte tuppen Allan-a-Dale?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hade man sett den när man var liten (hela filmen) hade det säkert blivit bättre av nostalgin.

   Jo, Djungelboken är mer sammanhållen, det har du rätt i. Däremot är tecknandet och stilen lik.

   Tuppen heter Allan-a-Dale, det stämmer. Fast jag kom inte ihåg det ;) Säger man Rooster eller Tuppen vet alla vem man menar. Allan-a-Dale kan vara vem som helst (om man inte är insatt så klart).

   Radera
 5. Just likheterna och det något slarviga animationsjobbet har sina förklaringar. Jag gillar filmen.
  http://filmitch.wordpress.com/2012/07/11/alim-robin-hood-1973-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Är man uppväxt med filmen så tror jag den funkar bättre. Gillade den bitvis, men någon favorit bland de animerade filmerna är det inte.

   Radera