måndag 29 september 2014

Star Trek: The Motion PictureTitel: Star Trek: The Motion Picture / Star Trek
Genre: Sci-Fi/Äventyr
Land: USA
År: 1979
Regi: Robert Wise
I rollerna: William Shatner, Leonard Nimoy, Stephen Collins, Persis Khambatta

Handling: När en oidentifierad, främmande rymdkraft förstör tre kraftfulla klingonkryssare återvänder kapten James T. Kirk till den nyligen ombyggda U.S.S. Enterprise för att ta kommandot. Mr. Spock, McCoy och de övriga ombord Enterprise mobiliseras med warp-hastighet för att stoppa den främmande inkräktaren som obarmhärtigt närmar sig Jorden.

Omdöme: Utan att vara insatt i Star Trek-världen (aldrig sett något från TV-serien mer än någon scen) så kändes det nästan som ett måste att en gång se denna den första filmen om kapten Kirk, Spock och de övriga. Tidigare hade man sett de nyare installationerna Star Trek (2009) som var bra och Star Trek Into Darkness (2013) som var ok, men mindre bra.För en som inte är insatt är det lite si och så inledningsvis i den här filmen. Man får mest följa förberedelserna runt det nya U.S.S. Enterprise som görs redo för avgång. Kapten Kirk (William Shatner) tar över kommandot från Decker (Stephen Collins) som får ta ett kliv tillbaka, men som kan mer om det nya skeppet än Kirk. Givetvis dyker senare även Spock (Leonard Nimoy) upp när han som bäst behövs.Filmen tar sig efter en trevande inledning, det gör den. Det händer kanske inte alltid så värst mycket utan man får istället ett lite långsammare tempo än vad man är van vid i den här typen av film. Efter ett tag tycker jag dock man kommer in i det hela bra och det blir ett småtrevligt mysterium för Enterprise-besättningen att bita i. En av de intressantare karaktärerna blir Ilia (Persis Khambatta) vars karaktär ändrar "form" under filmens gång.Ett intressant val är att ha veteranen Robert Wise som regissör. Han var i 65 års åldern och kanske inte det första namnet man hade valt idag. Men hans meritlista talade för sig själv. En stor anledning till varför han förmodligen fick uppdraget stavas The Andromeda Strain (1971). Om man sett den förstår man bättre hans vision här och varför det är ett lite långsammare tempo än vad man skulle kunna förvänta sig.Det är långt ifrån en riktigt bra film, men då den växer allt eftersom är det svårt att klaga för mycket. Man hade dock kunnat korta ner den inledande halvtimmen-trekvarten alternativt introducerat karaktärerna bättre för de som inte var insatta i serien. Serien slutade trots allt att gå tio år tidigare så att inte bygga upp karaktärerna mer inledningsvis måste ses som ett litet misstag.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Intressant att filmen ändå funkade trots att du inte sett TV-serien. Jag har inte heller gjort det, har inte sett mer än gissningsvis tre sekunder sammanlagt, och därför har jag hållit mig borta från filmerna. Är dock lite sugen på den nyaste filmen men det beror enbart på Benedict Cumberbatch. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, visst har man sett någon sekund här och där med Spock och co., men aldrig ett helt avsnitt. Filmen är trots allt ett gott hantverk och kul att ha sett helt enkelt.

   Radera
 2. Ganska seg tyckte nog jag, lite för svävande och filosofisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag kan förstå att man vill ha lite mer action och ett högre tempo i en sån här film. Tyckte den tog lite för lång tid på sig, men sen funkade den ändå helt ok. Inget jag direkt skulle se om, men glad att ha sett.

   Radera