fredag 19 september 2014

THX 1138Titel: THX 1138
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1971
Regi: George Lucas
I rollerna: Robert Duvall, Donald Pleasence, Maggie McOmie, Don Pedro Colley

Handling: Det framtida samhället har förbjudit sex och använder droger för att kontrollera människorna. Men THX 1138 och hans flickvän slutar ta drogerna och kastas i fängelse.

Omdöme: Innan George Lucas gjorde sin berömda och stilbildande Star Wars-trilogi kom han med denna sci-fi. Den kanske inte är direkt originell, men det känns ändå som en film man inte bör missa som filmintresserad.I en futuristisk värld är både män och kvinnors huvuden rakade. De förses med droger som håller dem i balans så att de kan utföra sina jobb så perfekt som möjligt. THX 1138 (Robert Duvall) är en av dem som sköter sitt jobb för att sedan komma hem till sin tilldelade rumskamrat LUH 3417 (Maggie McOmie). Hon bryter dock mot reglerna och slutar ta en av drogerna som gör att hon får känslor. När hon gör detsamma för den ovetande THX, skapas känslor dem emellan, vilket är olagligt. Det påverkar även THX arbetsförmåga, något som ger honom trubbel med de som övervakar arbetarna på hans arbetsplats.Förutom att se till så människorna tar sina droger för att hålla känslorna i styr, har man robotar som poliser. Eftersom de inte har några känslor kan de på ett bättre sätt ta itu med situationerna de ställs inför. Dessa robotar är inte särskilt svåra att utmanövrera, men de är alla utrustade med elektriska stavar som man inte vill känna på.Med en gång känns filmen mörkare än förväntat. Utan att ha någon aning om vilken ton filmen skulle ha så blev det en överraskande inledning på det hela. Man kastas rakt in i en steril och futuristisk värld utan att få något förklarat för sig. Man får följa THX i hans vardag och förstår snabbt att det inte är något trevligt liv han har. Hans arbete påminner om något man skulle kunna tänka sig att se hos NASA, fast där arbetarna behandlas som boskap under livsfarliga förhållanden.Det hela börjar klart lovande. Det är mystiskt och snyggt. Ok, det är kanske lite väl sterilt överlag, men det är inget fel på det futuristiska. Är det något filmen lyckats med så är det miljöerna och fotot. Känslan av att alla är övervakade är också påtaglig. Sen är det svårt att inte känna att människorna är som försökskaniner. Detta blir inte minst tydligt när THX tillfångatas och sätts i ett helvitt rum. Tyvärr urartar det något när han hamnar med andra intagna som känns som mentalpatienter.Det känns som man missat en gyllene chans att skapa något riktigt bra här. För efter den mystiska och intressanta inledningen visar det sig att man saknar en vettig handling. När filmen sen har en bra avslutning (efter att THX äntligen tar sig bort från det vita jätteutrymmet), känner man sig kluven till filmen. För en vision hade man tydligen. Problemet är bara att det var desto mer otydligt med manuset...3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

---

Nyfiken blir man så klart på vad Henke och Jojjenito tycker om filmen.

10 kommentarer:

 1. Jag håller med om att filmen är mystisk och snygg, riktigt snygg till och med. Men för egen del blev handlingen den stora minuset, jag fastnade inte, blev mest...sömnig.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/thx-1138/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Mycket yta med lite innehåll, tyvärr. Men kul att ha sett på något sätt.

   Radera
 2. Man måste ändå säga att filmen är snygg och har riktigt häftiga och "sci-fi"-aktiga miljöer. Men man saknar djupet i handlingen speciellt mellan karaktärerna. Varför fokuserade man inte mer på relationen mellan THX och LUH kan man undra. Lucas hade ju en perfekt miljö för att kunna förmedla en hjärtskärande historia om riktiga människor som trycks ner av systemet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Sant, man har skapat bra sci-fi miljöer så allt är i sin ordning från den aspekten. Synd bara att Lucas inte hade någon vidare story att berätta. Som jag var inne på har man missat en gyllene chans.

   Radera
 3. Håller med. Den är riktigt snygg den här filmen. Jag tänkte faktiskt att just du nog kommer uppskatta filmens sterila estetik. Men som du är inne på, det blir nästan för steril.

  Håller även med om avsnittet när han sätts i det vita rummet. Blev bara konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: När det kommer till sci-fi av det här slaget vill man ha den här futuristiska miljön. Dock vill man känna mer och det kändes som man dribblade bort sig där i det vita rummet ;)

   Radera
 4. Rent konceptuellt skulle man väl kunna se den som en föregångare till Equilibrium? Annars tyckte jag att den var mest skum och trist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Sant, tänkte också på Equilibrium. Det är dock en film jag fastnade för när den kom. Där funkar också karaktärernas utveckling bättre än här.

   Radera
  2. Japp, jag fastnade också betydligt mer för Equilibirum. Det var THX som var skum och trist ;) Ibland går det lite för snabbt i fingrarna...

   Radera
  3. Sofia: Haha, ja även om jag förstod vad du menade så var det kanske inte riktigt glasklart i din förra kommentar ;)

   Radera