söndag 21 september 2014

Tora! Tora! Tora!Titel: Tora! Tora! Tora!
Genre: Krig/Drama
Land: USA/Japan
År: 1970
Regi: Richard Fleischer, Kinji Fukasaku, Toshio Masuda
I rollerna: Martin Balsam, Joseph Cotten, E.G. Marshall, Sô Yamamura

Handling: År 1941 ligger Japan och USA i konflikt med varandra. Japanerna planerar en överraskningsattack på den amerikanska flottan i Pearl Harbor. Den amerikanska säkerhetstjänsten lyckas dechiffrera delar av det japanska meddelandet men lyckas inte övertyga de styrande om att en attack från japanerna kommer att ske.

Omdöme: Krigsfilmer berättas vissa gånger ur båda sidors synvinkel. Men det är sällan man har en samproduktion som här där man har en amerikansk regissör för de amerikanska delarna och en, eller två i det här fallet, japanska regissörer för de japanska. På så vis blir det en rättvis och balanserad bild av vad som hände, känslorna och tankarna.Man kan inte beskylla filmen för att stressa igenom den inledande tredjedelen. Snarare tvärtom då det blir lite väl pratigt till en början. Man får följa förberedelserna på den japanska sidan som tagit fram en plan för att attackera den amerikanska flottan i Pearl Harbor. På den amerikanska sidan jobbas det hårt med att försöka ta reda på vad japanerna har i görningen. Men även om de får fram tecken som tyder på en attack är det inte så lätt att övertala de ansvariga.Vad filmen gör bra är att bygga upp en förväntning inför vad som komma skall. Gradvis stiger spänningen och en stor eloge ska musiken av Jerry Goldsmith ha. Han har lyckats med båda sidornas musik, inte minst den japanska som agerar som stämningshöjare filmen igenom.Är det något man tar med sig från den här filmen så är det de ytterst välgjorda krigsscenerna under filmens andra halva. Det blir en kavalkad av explosioner och förstörelse, allt utan cgi-effekter. Men även om det är imponerande känns det lite för utdraget och upprepande. Man har inga karaktärer att lida med på någon sida egentligen. Man får endast följa karaktärerna i sitt "jobb" utan att de utvecklas eller har något djup.Inte lika stark eller minnesvärd som jag hade hoppats på då jag gillar bra krigsfilmer. Men det är en ytterst välgjord film som ofta hyllas för sin realism och berättar de två sidornas historia på ett historiskt korrekt sätt. Här finns inga hjältar eller vinnare, bara en massa förlorare...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

 1. Intressant tips!
  Gamla krigsrullar som dessa har ändå alltid ett sorts intresse runt sig.
  Jag införskaffade en annan i somras; Slaget om Midway. Hann inte se den under sommaren men ska försöka åtgärda det under hösten nu.
  Har varit inne i en liten krigsperiod då jag också sett om serierna Band of Brothers och The Pacific...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Finns många "härliga" filmer i krigsgenren. Härliga på så sätt att de ofta kan vara riktigt bra och engagerande.

   Denna var väl lite för långsam i uppbyggnaden, men väl värd att se då den är mycket välgjord och alltså berättar båda sidors historia på ett välbalanserat sätt.

   Slaget om Midway har jag inte sett, men känner till den. Finns en uppsjö klassiska krigsfilmer man inte sett, inte minst brittiska...

   Radera