tisdag 21 oktober 2014

August 32nd on EarthTitel: Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth
Genre: Drama/Romantik
Land: Kanada
År: 1998
Regi: Denis Villeneuve
I rollerna: Pascale Bussières, Alexis Martin, Evelyne Rompré, Joanne Côté

Handling: Efter att ha överlevt en svår bilolycka säger Simone upp sig från sitt jobb. Därefter ringer hon upp sin bästa vän Philippe för att be om en tjänst - hon vill att han ska göra henne med barn. Philippe går motvilligt med på hennes begäran på ett villkor - att det sker i en öken...

Omdöme: I sin långfilmsdebut har Denis Villeneuve valt att berätta en enkel liten historia, men som inte riktigt gör de val man kanske förväntar sig i alla lägen. Fast det är vad som gör filmen lite annorlunda och sevärd. Man vet inte vart det ska ta vägen och man är nyfiken på att ta reda på det. Likheterna med fransk film är uppenbar och givetvis är det inte så konstigt med tanke på att det är en franskkanadensisk film vi pratar om.Simone (Pascale Bussières) är på väg med sin bil i hög fart på natten på en enslig väg. Hon vaknar upp, upp och ner i bilen efter att ha förlorat kontrollen och voltat. Med en uppenbar hjärnskakning körs hon till sjukhuset av en bilist som plockar upp henne vid vägen. Händelsen får henne att se på sitt liv i nytt ljus. Hon är "snart" 30 år (26 enligt hennes vän) och känner att det är dags att skaffa barn.Utan att veta om det är hennes huvudskada som talar eller inte (eftersom man inte känner henne) kontaktar hon sin bästa vän Philippe (Alexis Martin) som pluggar till att bli läkare. Han har ihop det med en tjej sedan några månader tillbaka. Men när Simone ber Philippe om en tjänst ställer han givetvis upp, eller? När hon ber honom om att göra henne med barn ryggar han tillbaka. Men efter lite betänketid ställer han upp på villkoret att det hela äger rum i öknen...Ja, det är en inte helt vanlig film man får ta del av. Ändå är den långt ifrån så crazy eller extravagant som man lätt kan tro eller som det hade kunnat bli i en annan regissörs händer. Nu har Villeneuve själv skrivit manuset och har uppenbarligen en känsla för det visuella. Han tar med en på en slags road trip som kan leda vart som helst. Kommer Simone och Philippe få ihop det? Kommer de ge sig ut till öknen? Som sagt, lite annorlunda och man vill så klart veta hur det ska gå. Inte superbra, men en sevärd långfilmsdebut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Du har säkert förstått att den här filmen är på g hos mig inom en snar framtid, jag måste ju göra klart mitt lilla Villeneuve-projekt. :) Och i och med att jag sett filmen kunde jag ju läsa din text och ja, jag håller med dig om det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Kände att jag borde kolla in denna den enda film av honom jag inte hade sett när du påminde mig :) Ville se den redan när jag såg Maelström, men då har jag för mig att jag inte hittade den.

   Tycker denna var bättre än Maelström som jag blev mest besviken på av hans filmer.

   Radera
  2. Imorgon kan du läsa på min blogg vad jag tyckte om Maelström :)

   Radera
  3. Fiffi: Ok, kommer jag givetvis kolla in.

   Radera