onsdag 29 oktober 2014

BellaTitel: Bella
Genre: Drama/Romantik
Land: USA/Mexiko
År: 2006
Regi: Alejandro Monteverde
I rollerna: Eduardo Verástegui, Tammy Blanchard, Manny Perez, Jaime Tirelli

Handling: Förr eller senare kommer vi alla möta ett oundvikligt ögonblick som kommer att ändra våra liv för evigt. Om det inte har hänt än... kommer det hända. Bella är en kärlekshistoria om hur en dag i New York City förändrar tre människor för alltid.

Omdöme: José (Eduardo Verástegui) har framtiden för sig. Han har precis skrivit ett proffskontrakt med ett fotbollslag i New York. Men något händer som gör att han några år senare arbetar som kock på sin bror Mannys (Manny Perez) restaurang. Han har låtit håret och skägget växa ut ordentligt och verkar inte bry sig nämnvärt om tillvaron. Han ser nu ut som en blandning mellan Jesus och Steven Seagal (speciellt i kockjackan). Men så ser han hur Manny sparkar servitrisen Nina (Tammy Blanchard) utan att ta reda på varför hon är sen. José följer efter henne och det visar sig att hon precis fått reda på att hon är gravid.José och Nina spenderar nu resten av dagen i New York och åker fram mot kvällen ut till hans föräldrar. Under tiden pratar de om sina liv och kommer varandra nära. Josés bror Manny tar det hela hårt att hans bror lämnat honom i sticket. Men José vänder på det hela och förklarar hur det ligger till med Nina. José tänker vara där för Nina samtidigt som hon hjälper honom att läka de sår han har kvar från den där dagen då allt förändrades.Man kan enkelt dela in filmen i tre delar, tre halvtimmar. Den första halvtimmen är filmen i rörelse. José och Nina rör sig runt New York och man får lära känna dem lite lätt. Den andra halvtimmen stannar filmen upp när de två kommer till hans föräldrar och stannar för middag. Den sista halvtimmen kommer filmen åter igång när de lämnar föräldrarna och är i rörelse igen.En ganska typisk festivalfilm som är småtrevlig och på sina håll både gripande och mysig. Med svackan under filmens mittdel blir det dock svårt att verkligen fångas av Josés och Ninas historia. Visst utvecklas det hela tiden och man får reda på mer om dem även hos föräldrarna, men filmen stannar trots allt upp lite för länge. Budskapet är dock fint och filmen har tillräckligt för att bli sevärd. Den har inga direkta svagheter, men inte heller några jättestyrkor.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

---Filmen vann People's Choice Award på Torontos Filmfestival 2006. Det är festivalens mest prestigefyllda utmärkelse, framröstad av publiken.

2 kommentarer:

 1. Aha, först festivalfilmen i ditt nya projekt! Välkommen - nya projektet.

  Verkar vara en skön film men jag är ljummen, sugenhetsgrad "medel".
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, äntligen igång! Men jag håller med, filmen är inget måste. Dock helt ok som lite lätt start på detta tema.

   Radera