fredag 17 oktober 2014

Eye for an EyeTitel: Eye for an Eye / Öga för öga
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: John Schlesinger
I rollerna: Sally Field, Ed Harris, Kiefer Sutherland, Joe Mantegna, Philip Baker Hall

Handling: Efter att hennes dotter blev brutalt våldtagen och mördad försöker Karen McCann övertyga LAPD att den misstänkte Robert Doob är skyldig och skall placeras i fängelse. Istället blir Robert Doob villkorligt frigiven. I förtvivlan och frustration söker hon stöd och råd i en krisgrupp för andra drabbade föräldrar. Där kan det finnas någon som möjligtvis kan "hjälpa" henne bli av med hennes problem.

Omdöme: Karen McCann (Sally Field) pratar i telefon med sin äldsta dotter, 17-åriga Julie när någon ringer på dörren och attackerar henne när hon öppnar. Karen försöker förtvivlat få kontakt med Julie samtidigt som hon ber någon kontakta larmtjänst. Men det är för sent. Hennes Julie blir brutalt mördad och mördaren kommer undan.Karens make Mack (Ed Harris) är Julies styvfar och även om han också blir bestört av händelsen får han ta ett kliv åt sidan. Detta är Karens tid att göra något åt saken. För den misstänkte mördaren, som alla bevis pekar mot, kommer undan ett fängelsestraff p.g.a. en teknikalitet. Han är Robert Doob (Kiefer Sutherland) och är en notorisk kåkfarare som man inte vill ha ute på gatorna.Utredaren på fallet, polisen Denillo (Joe Mantegna) lovar henne tidigt att de kommer sätta dit mördaren, men misslyckas alltså. Han ber henne också ta kontakt med en krishanteringsgrupp där andra föräldrar som förlorat sitt barn under liknande omständigheter träffas. Där träffar hon bl.a. Sidney Hughes (Philip Baker Hall) som kanske kan hjälpa henne med Robert Doob...Detta är till stor del en standardthriller, ganska sevärd sådan. Sally Field får den största rollen och det är fine. Däremot är det konstigt att Ed Harris får en så tråkig och tillbakadragen roll som hennes make. Här har man verkligen inte tagit till vara på hans potential. Hade kunnat göras mer där, helt klart. Däremot funkar Kiefer Sutherland bra som mördaren Robert Doob. Han har gått in för rollen och gör vad man kan kräva av honom. Han må inte vara en strålande skådespelare, men här sköter han sina kort. En film som funkar för stunden.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

---

Det är en film som man glömmer bort relativt fort, trots en rätt kompetent regissör i form av John Schlesinger (bl.a. Midnight Cowboy och Maratonmannen). Sally Field i huvudrollen gör det hon ska medans Ed Harris som spelar hennes man inte får mycket att jobba med. Filmen puttrar på men bjuder inte på något minnesvärt, även om Kiefer Sutherland gör sitt yttersta för att vara så elak som möjligt. I slutändan är det en dussinfilm som inte bjuder på något vi tittare inte har sett förut.

Betyg: XX+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar