fredag 10 oktober 2014

Fast Times at Ridgemont HighTitel: Fast Times at Ridgemont High / Häftigt drag i plugget
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1982
Regi: Amy Heckerling
I rollerna: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Robert Romanus, Brian Backer, Phoebe Cates, Forest Whitaker, Eric Stoltz, Anthony Edwards, Nicolas Cage

Handling: En kalifornisk orgie i köpcentrum, åttiotalskläder, nybörjarsex och med den marijuanarökande surfaren Jeff Spicoli i centrum.

Omdöme: Det är alltid lite vanskligt att se om en film man minns som bra, speciellt den här typen av film. Det är något speciellt med en bra ungdomsfilm från 80-talet. I det här fallet är det en film som har ett bra manus av Cameron Crowe, baserat på hans egen bok. Det var inte första gången jag såg om filmen så det kändes skönt att kunna konstatera att den faktiskt fortfarande håller.Alla hänger i köpcentret när de inte är i skolan. Om de inte är där för att roa sig jobbar de på någon snabbmatskedja eller på biografen. Eller så är man bara som Mike Damone (Robert Romanus) som säljer svartabörsbiljetter till diverse evenemang. Han är vän med Mark 'Rat' Ratner (Brian Backer) som jobbar på biografen. På andra sidan köpcentret jobbar vännerna Stacy (Jennifer Jason Leigh) och den något äldre Linda (Phoebe Cates). Stacy vill bli av med oskulden och Linda ger henne tips. Linda har nämligen en fästman som väntar på henne i en annan stad.Det händer en hel del och det är många karaktärer som kommer och går. Förutom de nämnda har man bl.a. Judge Reinhold som snabbmats-"kungen" Brad, Sean Penn som surfarkillen Jeff Spicoli och Forest Whitaker som den storväxte football-killen Charles Jefferson. Även om en hel del kända ansikten dyker upp i stora som små roller så är det inte några prestationer man ska eller kan hylla. Istället är det något annat.Man kan bara inte ogilla när en film har en sådan skön stil som blandar det lättsamma med allvarliga ämnen. Det är en oskyldig tid, en svunnen tid som inte går att återskapa om man så försökte. Det är liksom inte så tillrättalagt och det är oerhört befriande. Man blir förförd från första stund och det är en härlig känsla som få filmer i genren lyckas med.Man måste även nämna några av karaktärerna/skådespelarna som sticker ut lite extra. Personligen gillar jag nog den småcoole och småkaxige, men inte helt schysste Mike Damone spelad av Robert Romanus. Mycket kretsar kring honom, även om det inte alltid är han som får störst utrymme. Brian Backer som spelar Ratner skulle kunna vara Woody Allen som tonåring. Mycket riktigt spelade han nämnde regissör på Broadway och vann en Tony.Avslutningsvis kan man inte prata om denna film utan att nämna Phoebe Cates och hennes swimmingpool-scen som är legendarisk. VHS-banden folk hyrde lär ha varit ordentligt utnötta under denna scen. Undrar om Kevin Kline var en av dem som inte kunde få nog. Han gifte sig nämligen med henne 1989.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2

6 kommentarer:

 1. Den här har jag ju velat se länge! Kandidat till Decennier!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Borde vara ganska given. Sen om den faller dig i smaken eller inte är en annan femma.

   Radera
  2. @Henke: Du kan bara inte missa Phoebe Cates -- där kan vi snacka om häli!

   Radera
  3. Kunde inte missa Phoebe. Häli är ordet! :-)

   Radera
 2. Jag blev överraskad, men positivt. Trodde att den skulle vara mycket med av dum-komedi, men det låg ju mycket mer i potten

  http://bilderord.wordpress.com/2011/11/30/fast-times-at-ridgemont-high-1982/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det är lätt att tro att det bara är en i mängden dumma ungdomsfilmer. Men den bjuder på en hel del känslor där bland humorn.

   Radera