måndag 27 oktober 2014

FuryTitel: Fury
Genre: Action/Drama/Krig
Land: USA/Storbritannien/Kina
År: 2014
Regi: David Ayer
I rollerna: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña

Handling: Den stridserfarne sergeanten Don Collier leder en Sherman-stridsvagn och dess femmansbesättning på ett dödligt uppdrag bakom fiendens front under andra världskriget. Don och hans män slåss emot oddsen i sina försök att angripa Nazityskland inifrån.

Omdöme: Det har gjorts många amerikanska krigsfilmer genom åren. Givetvis har de varit av blandad kvalité och alltför ofta är de för patriotiska och visar upp de egna som bara goda. När en krigsfilm lyckas vara balanserad så blir det oftast så mycket bättre. I det här fallet är det precis vad man får. Det är inte en film utan sina brister, men den visar att båda sidor har goda som dåliga människor, vilket gör den mer trovärdig.Med en gång fastställer man vad det är vi kommer få se. Nivån sätts ganska högt redan i första scenen och gör att man kan räkna med en hård, brutal och oftast hänsynslös krigsfilm. Det är en film som handlar om en tankbesättning ledd av Don Collier (en duktig Brad Pitt) som är en ärrad man. Han är högt respekterad av sina män och de är som en liten familj där inne i plåtlådan.Efter att en i besättningen dödats får de en ny medlem i Norman (Logan Lerman) som är helt grön vad gäller tankar. Han är inte som de övriga i besättningen då han sökt en skrivbordstjänst och egentligen inte är lämpad att vara ute på fältet. Men här finns inget utrymme för veka soldater och han måste ändra inställning snart innan han kostar någon i besättningen livet.Vad jag gillar är att filmen sätter tonen tidigt och fullföljer. Många gånger blir man besviken då man dribblar bort sig efter ett tag eller med avslutningen. Det finns förvisso en del småbrister som t.ex. en del religiöst snack från inte minst karaktären Bible (Shia LaBeouf). Som tur är går det inte till överdrift. Sen är slutuppgörelsen inte så snäll mot tyskarna som agerar lite för tafatt i situationen som uppstår. Men igen, det är inget man egentligen hänger upp sig på. Det gör ju trots allt att man får lite extra action och spänning.Det här är en gedigen film av en regissör som tidigare bjudit på stabila och oftast mörka filmer. David Ayer skrev bl.a. manus till Training Day (2001) och Dark Blue (2002), medan han själv regisserat (och skrivit manus) till filmer som Harsh Times (2005), Street Kings (2008) samt End of Watch (2012). Denna film går lite i samma spår, även om det alltså är en krigsfilm och kanske går ett steg längre i vissa avseenden. En sak är säker och det är att det är en rakt igenom bra film. Kanske inte mer än en svag fyra, men den växer på mig.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. Det har ju sannerligen blivit en del krigsfilmer genom åren, men det känns ändå som att det var ett tag sen det var en riktig "krigstid" bland storfilmerna. Kanske är det bara jag som inte har upptäckt det.
  Därför ska det bli kul att se den här, just för att se en krigsfilm igen. Ayer har ju varit inblandad i en del intressanta saker tidigare också, främst End of Watch som jag gillade starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andreas Johansson: Håller med dig. Det finns många bra krigsfilmer där ute, men få av de bra har kommit på senare år. Kanske kan denna ändra på det?

   Man ska givetvis inte ha för höga förväntningar på filmen, men den rekommenderas helt klart. Och som sagt, den är inte utan brister. Jag hakade inte upp mig på dem så mycket då jag gillade helheten.

   Välkommen hit förresten!

   Radera
 2. Mja, jag tyckte den svajade betänkligt. Stridsvagnsstriden och slutstriden känns som filmen tar alldeles för starkt parti för en sida i konflikten trots att den tidigare försökt att verka mer nyanserad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Som sagt, inte utan sina brister. Däremot tycker jag stridsvagnsstriden ändå visar att tyska Tiger-tanken var överlägsen och att det krävdes en hel del att komma undan med livet i behåll.

   Däremot håller jag fullständigt med dig om slutstriden som med en gång inte kändes rätt. Och jag var inte helt nöjd med slutet, men på det stora hela fanns som sagt tillräckligt för att filmen skulle bli en positiv överraskning.

   När man inte förväntar sig så mycket kan man vissa gånger bli positivt överraskad som här.

   Radera