måndag 6 oktober 2014

Gone Girl



Titel: Gone Girl
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2014
Regi: David Fincher
I rollerna: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry

Handling: På sin femte bröllopsdag rapporterar Nick Dunne att hans hustru Amy har försvunnit. Under press från polis och media börjar Nicks historia dock att fallera och hans märkliga beteende gör att många börjar ställa den oundvikliga frågan: Har Nick dödat sin fru?

Omdöme: Var ska man egentligen börja? David Fincher har gjort några mycket bra filmer och andra som är ok. Det var därför givet att filmen skulle ses utan att veta något om den. Ingen handling, inga trailers, ingen kritik. Bara att det är en thriller. Att det hela baseras på en bok med samma namn och att dess författare, Gillian Flynn också skrivit filmens manus stod klart under förtexterna.



Historien tar vid den 5:e juli, vilket är Nick Dunnes (Ben Affleck) och hans fru Amys (Rosamund Pike) bröllopsdag, den femte i ordningen. Nick verkar inte vara superglad över detta faktum när han besöker en bar, The Bar där han pratar med bartendern och delägaren Margo, tillika hans tvillingsyster. När han plötsligt får ett samtal från en granne tar han bilen hem. Katten är utanför huset och dörren står öppen. När Nick kommer in upptäcker han att soffbordet i glas är omkullvält och krossat i vardagsrummet. Polisen kommer till platsen i form av utredaren Rhonda Boney och hennes hjälpreda. Med en något konstig attityd börjar Boney gå igenom huset och sätta upp gula post-it lappar. Det är uppenbart att det inte är ett vanligt försvinnande...



Vet faktiskt inte vad man ska säga. Det känns redan tidigt när utredningen tar sin början att något inte står rätt till. Och det är inte i själva fallet utan med storyn. Det är detaljer i berättelsen som inte riktigt går ihop som gör att jag aldrig kommer in i filmen fullt ut. Det är frustrerande när man vet hur bra det kan bli med en regissör som Fincher. Tyvärr finns det för mycket saker som gör att realismen man vill ha i en sån här film inte riktigt finns där.



Det börjar med utredningen. Att endast ha en utredare på ett sånt här fall, det finns inte. Varför har man en utredare och en vanlig polis som följer med henne utan att bidra med något mer än lite comic relief? Redan från början är det något som inte stämmer. Det skulle komma uniformerade poliser till platsen och inte utredare som skulle se det hela som en mordutredning redan från början. Kanske bara en småsak, men man förväntar sig mer.



Filmen puttrar sedan på och man känner att den kommer ta sig när den väl kommer igång. Problemet är bara att när den får sin vändning varken sympatiserar man med dess karaktär eller utvecklingen historien får. Det blir för många luckor i storyn som man inte förväntar sig i en film av den här kalibern. Polisutredare i USA är inte så korkade som de framställs som här.



Ok, så det låter som detta inte är en bra film. Riktigt så är det inte. De 2.30 rullar på smärtfritt vilket i sig är lite av en bedrift. Sen gillar jag musiken av Trent Reznor och Atticus Ross som inte må vara strålande, men gör sitt hela tiden och får en att känna. Och sen bör man nämna den karaktär som känns bäst, som är mest genuin och det är advokaten Tanner Bolt (Tyler Perry). Direkt när han dyker upp känns det som det äntligen händer något i rätt riktning. Men det kanske är det som är meningen med filmen, med storyn. Att man ska bli upprörd.



Det hela hade kunnat funka fint om man valt en annan väg där på vägen. Tyvärr märks det att boken och manuset är skrivet av en kvinna i det här fallet. Önskar att det inte vore så, men så känns det. Det är en sak att man inte gjort det hela mer realistiskt och fyllt igen luckorna. Men den uppenbara "även kvinnor kan"-vinkeln funkar inte när det är så uppenbart att man vill visa att kvinnan är överlägsen mannen (inte bara makarna utan även poliserna är prov på detta). Det hade varit helt ok om det hela varit realistiskt och trovärdigt. Nu blir man mest besviken och smått förvånad. Fanns ju så många andra vägar det hela hade kunnat ta där ute i sommarstugan. Frågan är om det hade hjälpt...

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 8.7

6 kommentarer:

  1. Det finns väldigt många - alltså VÄLDIGT många - ogenomtänkta OCH genomtänkta delar i filmen som tillsammans gör att den faller pladask för mig. Men som du skriver, utredningen, herregud, det är som om manuset är skrivet av en mellanstadieelev, som om Gillian Flynn gissat hur det går till när en person försvinner och hur poliser arbetar.

    Som att familjen redan dagen efter försvinnandet ska ha uttala sig inför press och TV. Det har inte ens gått 24 timmar, Amy kan vara hos en kompis, hos en älskare, var tusan som helst, hon är en vuxen person inte ett barn. Och det där att föräldrarna drar igång nåt som ser ut som ett kampanjhögkvarter för presidentkandidaten Amazing Amy... Om hon nu inte hade några vänner eller bekanta i staden, hur kommer det sig att så många mangrant sluter upp och hux flux gör ALLT för att hitta henne?

    Att filmen är rent larvigt övertydlig är en annan femma ;)

    http://www.fiffisfilmtajm.se/gone-girl/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Precis, finns många exempel på att saker och ting inte går ihop. Det var en lite konstig känsla att se filmen för jag satt och tänkte på om det hela bara var en dröm eller liknande som skulle förklara allt som inte stämde...

      Radera
  2. Det räckte med ett par små ledtrådar via Twitter och jag blev faktiskt inte särskilt besviken. Men inte var det någon höjdare direkt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Förmodligen hade man (läs: jag) inte varit lika kritisk om det varit en okänd regissör som legat bakom. Men jo, hade ändå kritiserat det som var undermåligt :)

      Radera
  3. Att uppleva att polisen inte agerar korrekt i inledningen av filmen förstår jag måste dragit ner upplevelsen.

    Jag kände dock inte det. Det var väl en massa med poliser på plats så snart de började misstänka ett brott.. Att sedan en detektiv kom dit vid första besöket var kanske udda, men de bodde i en liten stad, inte NYC, och det var en av två kändisar som ringde in ärendet. Hela filmen handlar ju om kändiskulten, speciellt runt Amazing Amy. Det kan finnas många skäl till att Boney åkte ut dit. Men detta är väl ändå en petitess? Tyckte jag i alla fall.

    Däremot saknade jag lite mer insyn i hur polisen kunde missa Amys skuld framåt slutet av filmen. Men det var något jag hade överseende med då filmen mer var en satir än en polisdeckare för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Det var det som var problemet för egen del. Jag såg filmen som en thriller och inte satir. Därför blev jag minst sagt besviken på Fincher och främst manuset som hade sådana uppenbara missar/luckor, inte minst i utredningen.

      Frågan är bara varför polisutredningen inte kunde ha varit seriös/realistisk? Det är en sak om utredarna hade varit klantiga, men nu var det annat som inte stämde. De visste liksom för mycket redan från början. Gillade det inte.

      För egen del är detta en stor grej om filmen ska vara realistisk eller inte. Där tappar den mig tidigt. Om det hade funnits en förklaring till det hela senare i filmen hade jag kunnat köpa det mer.

      Men, jag ska försöka se om filmen och då kommer jag inte se den som den thriller jag trodde det var. För som sådan funkar den uppenbarligen inte ;)

      Radera