lördag 25 oktober 2014

LucyTitel: Lucy
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: Frankrike
År: 2014
Regi: Luc Besson
I rollerna: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Choi Min-sik, Amr Waked

Handling: Lucy är en amerikanska i Taipei som tvingas till att smuggla droger efter att ha blivit satt i en prekär situation av sin pojkvän. Hon är en av fyra som får den nyuppfunna drogen inopererad i sitt innandöme i syfte att smuggla den till Europa. Efter att ha misshandlats av en av knarkkungen Jangs män läcker substansen ut i hennes blodomlopp, vilket förvandlar henne till en metamänniska som gradvis får tillgång till större och större del av den mänskliga hjärnan.

Omdöme: En Luc Besson-film har inte samma värde som den en gång hade. Man förväntar sig inte några toppfilmer i stil med vad han bjöd på under 80- och 90-talet. Lyckligtvis har han här tagit ett steg tillbaka till lite av det som han lyckats med tidigare. Det må inte vara i närheten av hans storhetsperiod, men inte heller är det bara hjärndöd action.Inledningsvis är det hela faktiskt över förväntan. Lucy (Scarlett Johansson) hamnar i trubbel med en koreansk knarkkung i form av Jang (Choi Min-sik) som planerar att använda henne och tre andra som knarkkurirer mot deras vilja. En syntetisk blå drog vid namn CPH4 har framtagits och ska "introduceras" i Europa. Men efter att Lucy fått en påse inopererad i sin mage går det väldigt snett. Efter en misshandel börjar drogen läcka ut i hennes kropp och hon förvandlas till en supermänniska.Tyvärr är det i samband med att Lucy förändras som filmen även tappar. Den inledande halvtimmen är annars helt ok och det är lite synd att man inte valde att hålla sig till grunderna istället för att sväva bort som man nu gör. Det hade varit en sak om Lucy blivit en supermänniska i form av att bli starkare, intelligentare och lite annat. Nu får hon övernaturliga krafter och där går givetvis gränsen. Hade de utfört experiment på henne (utan att behöva förklara varför hon får övernaturliga krafter) så hade det varit lättare att acceptera.Nu är filmen inte så tokig och håller både intresset och tempot uppe. Med tanke på att det är en kort film på knappa 90 minuter blir det inga döda punkter. Samtidigt tar den sig an saker som hade behövt mer tid att gå in på djupet på. Därför hade det varit bättre att lämna vissa delar av hur människan kom till och annat som inte tillför storyn något. En liknande premiss där någon tar en drog och får superkrafter (men ändå rimliga) krafter gjordes klart bättre i Limitless (2011). Skillnaden är att man där köpte händelseförloppet på ett annat sätt än vad man gör här.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

 1. Nä den här gillade jag inget vidare. Smart idé...men den SLARVADES bort. En "sloppy" film hos mig...

  https://steffofilm.wordpress.com/2014/10/13/lucy-2014/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, det borde antingen ha gjorts till en storfilm eller så borde man ha skippat vissa ingredienser i nuvarande actionform.

   Radera
 2. Luc Besson visar än en gång att han är Luc Besson. Han kan inte hålla sig ifrån att "sabotera" sina egna filmer - både under sin storhetstid och nu. Filmen var ok - knappt - men hade kunnat bli så mycket bättre.
  http://filmitch.wordpress.com/2014/10/14/lucy-2014-frankrike/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hans bästa filmer tycker jag inte han lyckats sabotera ;) Men jag vet vad du menar. Här märker man helt klart potentialen, men det slarvas bort av honom själv.

   Filmen blev dock en ekonomisk succé. En budget på runt $40m och spelade in över $400m världen över...

   Radera