På topp tio återfinns filmer från:
9 USA
1 Sovjetunionen
Uppdatering: Plats #8 (Come and See) flyttas upp till plats #5. 6/8-15
#10 After Hours (Martin Scorsese)


Paul är en dataprogrammerare som vill ha mer mänskliga kontakter, vilket han får med besked under en mardrömslik natt i New York. Det börjar bra med en träff med Marcy på ett café, men så börjar problemen och frågan är om Paul någonsin kommer hem igen?
Inte den typiska Martin Scorsese-filmen, men en som trots allt visar prov på fingertoppskänsla då det hela lätt hade kunnat bli misslyckat. En historia med många vändningar och där allvar blandas med humor på ett skönt sätt.
#9 Witness (Peter Weir)


Den nyblivna änkan Rachel tar sin son Samuel på en resa långt bort från det ålderdomliga amish-samhället där de bor. Men Samuel blir vittne till ett mord och snart är han jagad av mördarna.
Fungerar klart bra där man lyckas få till en tät stämning filmen igenom. Harrison Ford passar perfekt i den här typen av film och så även här.
#8 Weird Science (John Hughes)


Två impopulära ungdomar, Gary och Wyatt, misslyckas med alla försök att bli accepterade av sina skolkamrater. Till slut leder deras desperation att bli omtyckta till att de "skapar" en kvinna med hjälp av sin dator. Tjejen som de skapar är en jättevacker kvinna vid namn Lisa, vars uppgift är att stärka pojkarnas självförtroende genom att försätta dem i situationer där de får lära sig att agera som män.
Tillsammans med Gotcha! tillhör denna ungdomskomedi en av mina favoriter som jag växte upp med. Fylld med 80-tals känsla är det här ett typexempel på hur en sån här film ska vara. En lite lättsammare John Hughes-film, men trots allt med ett budskap.
#7 Fletch (Michael Ritchie)


Utklädd till lodis erbjuds journalisten Fletch en stor summa pengar av en affärsman som vill bli mördad. Fletch kan naturligtvis inte låta bli att gräva i mysteriet kring mannen och gör det i diverse underliga skepnader.
Denna film hade inte varit vad den är utan Chevy Chase och den underbara synthmusiken av Harold Faltermeyer. Dessa två ingredienser gör att filmen alltid funkar och är värd att återbesöka om och om igen.
#6 Runaway Train (Andrei Konchalovsky)


Två fångar rymmer från högsäkerhetsfängelset Stonehaven i Alaska. De jagas av den sadistiske vaktchefen Ranken som snart är dem på spåren. Rymlingarna tar sig ombord ett tåg, men när lokföraren drabbas av hjärtattack förstörs bromsarna och tåget dånar fram mot utplåning genom det iskalla Alaska.
Jon Voight och Eric "Straight-to-Video" Roberts får verkligen utstå en hel del i denna vintriga actionthriller som har några makalösa sekvenser när de dånar fram med ett okontrollerbart tåg.
#5 Come and See (Elem Klimov)


Året är 1943, en sovjetisk pojke bestämmer sig för att ta värvning och försöka hindra nazisternas intåg på sovjetisk mark. Det han får se kommer inte bara att ta död på hans barndom utan även hans förstånd.
Se den och du glömmer den aldrig. Utan tvekan en av de allra starkaste filmupplevelserna och krigsskildringarna man kan se. Otroligt bra barnskådespel av pojken i huvudrollen.
#4 To Live and Die in L.A. (William Friedkin)


En agent i den amerikanska underrättelsetjänsten blir brutalt mördad när han kommer en hänsynslös sedelförfalskare på spåren. Agentens partner tar som sin uppgift att ta fast falskmyntaren - till vilket pris som helst.
William Friedkin har här gjort 80-talets svar på sin egna The French Connection (1971). Det skriker mycket 80-tal vilket kan avskräcka en del, men den innehåller mycket av det som gjorde The French Connection så lyckad.
#3 The Breakfast Club (John Hughes)


Fem ungdomar, från olika socialgrupper, blir tvungna att tillbringa en lördag tillsammans när de alla fått kvarsittning. Andrew, John, Claire, Brian och Allison upptäcker för första gången att de kan prata med varandra och diskuterar allt från föräldrar och sex till pressen om att leva upp till det folk tror att man är.
En av många ungdomskomedier av John Hughes, även om denna har lite mer djup än de flesta andra. Relativt enkel, men lyckas hålla ihop det hela tack vare flera fina karaktärsstudier.
#2 Back to the Future (Robert Zemeckis)


För att komma undan ett gäng terrorister hoppar Marty in i en sportbil, som visar sig vara en tidsmaskin. Hastigt och lustigt befinner han sig 30 år tillbaka i tiden, där han möter sina föräldrar som unga. Inte nog med att de tror att hans täckjacka är en flytväst - hans mamma blir till råga på allt förälskad i honom. Marty har förstås inget val. Han måste se till att hans blivande mamma och pappa får ihop det. Annars kommer han själv inte att bli född.
Mysig och trevlig film där man inte skulle kunna tänka sig någon annan än Michael J. Fox i huvudrollen. Typisk film från mitten av 80-talet också.
#1 Gotcha! (Jeff Kanew)


Studenten Jonathan Moore är träffsäkrast i ett paintballiknande spel på college. Men han är inte lika lyckosam när han försöker få till en träff med tjejer. Tillsammans med sin mer erfarne vän Manolo åker han till Paris över sommaren. Där träffar han den mystiska Sasha som visar sig vara kurir och tar honom till Östberlin där de blir förföljda av ryssar.
Det går inte att sticka under stolen med att detta är en favoritfilm. En film som går hem i alla väder och alltid är lika skön att återbesöka. En film jag växt upp med och aldrig växer ifrån.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Commando
D.A.R.Y.L.
Day of the Dead
Into the Night
Out of Africa
Pale Rider
Phenomena
The Purple Rose of Cairo
Real Genius
The Return of the Living Dead
Silverado
That Was Then... This Is Now
Vesnicko má stredisková
Year of the Dragon
---
Sämsta filmen: Kiss of the Spider Woman
Två bra rollprestationer räcker inte för att rädda filmen. Inte mycket annat funkar där man dribblat bort en bra idé.
Största besvikelsen: Kiss of the Spider Woman
Med tanke på att det är en Oscarsfilm (Oscar till William Hurt, nominerad för film, regi och manus) borde den varit så mycket bättre.
Har sett alla utom nummer 8 på din lista - 2, 5 och 10 skulle säkerligen komma med på min resten får jag nog ta mig en funderare på
SvaraRaderafilmitch: Inte illa. Tycker det var ett jämnt år, men utan toppfilmerna som inte minst 1984 bjuder på.
RaderaCome and See (eller Gå och se) är en film man bör se om man gillar bra och stark film. Däremot är den nästan lika traumatisk som för huvudpersonen.
Tror jag har nästan hälften osedda, men efter dina hyllningar i andra sammanhang är man ju klart nyfiken på Gotcha. Din #9 skulle på min lista dock lätt slå både #7 och #6...
SvaraRaderaSofia: Det är svårt med Gotcha! för om man förväntar sig en toppfilm blir man nog lätt besviken. Dessutom har det mycket med nostalgi att göra för egen del. Helt enkelt en personlig favorit som nog inte funkar lika bra om man ser den för första gången som vuxen ;) Men ge den en chans, man vet aldrig.
RaderaWeird Science och Fletch håller jag lite högre än Witness. Men det har främst att göra med att jag sett om dem många gånger. Eftersom de håller så fint rankar jag dem lite högre.
Några överlapp, men många helt okända för mig. Din förstaplats måste jag lägga till på listan över filmer att se snarast, verkar mycket intressant.
SvaraRaderaMagnus: Ja, året hade ingen utpräglad femma som andra år har (i vissa fall flera femmor). Men min barndomsfavorit Gotcha! är en femma i min bok (även om det som film inte är en fullpoängare). Förmodligen den film jag sett om flest gånger ;)
RaderaJamen detta var väl helt okej! Vi har 7 överlapp i nån form! :-)
SvaraRaderaDu ser också storheten i Fletch, denna murvel!
Intressant att många har med Weirs Vittne högt upp listorna. Ett bevis på att den faktiskt är...bra!
Steffo: Sju överlapp är inte alls dåligt!
RaderaFletch är en klassisk, härlig komedi med Chevy Chase på topp. Även ett plus för musiken av Harold Faltermeyer.
Witness är en gedigen film så jag är inte förvånad.
Skön lista. Jag har aldrig hört talas om Gotcha! men den måste ju ses nu.
SvaraRaderaCarl: Jag tackar! Gotcha! är min gömda pärla som jag vet att alla inte uppskattar, men gillar man sköna 80-talare så ska den ses.
RaderaAlltså, din nummer 1 har jag aldrig sett och faktiskt inte ens hört talas om annat än här på din blogg. Borde nog ta mig an den. Annars är den ryska filmen den som gör mig mest nyfiken.
SvaraRaderaFiffi: Har en känsla av att du inte skulle uppskatta Gotcha!, men jag kan ha fel. Kanske finner du den lika mysig som jag gör?
RaderaCome and See (Gå och se) är egentligen ett måste om man gillar film. Men man bör se den vid rätt tillfälle. Själv såg jag den på Cinemateket en gång i tiden och då hade man inte någonstans att ta vägen. En film man ska se utan störningsmoment utifrån.
Älskar att du älskar Gotcha. Vet inte varför, men det får mig alltid att bli glad. Själv tyckte jag den var urusel (var ju tvungen att se den efter alla dina år av ros borta på filmsnack) men det gör liksom ingenting. :)
SvaraRaderaPlox: Just det, minns att du såg den till slut. Vet att det inte är en film för alla, men vi har alla sådana filmer. Vet att det finns många som gillar den mycket, men samtidigt blir jag inte överraskad när andra inte alls uppskattar den ;)
RaderaHmmm, förutom att jag fortfarande står för det jag skrev förra året känns det som jag verkligen borde ta itu med Runaway Train...
SvaraRaderaSofia: Runaway Train är alltså fortfarande osedd? Ja, det är helt klart en film man ska se och som ger en valuta för pengarna.
RaderaNu ska vi se vad du har i din palett av filmer. JAg tror att det ser ganska bra ut...
SvaraRaderaAfter hours - alltid denna Scorses! Bläh.
Witness - Yay!
Come and see - den där som Jojje alltid snackar om. Lyckopillret?
Weird science - Hi5 på den. Du får en guldstjärna för att du har med den på listan! Så att jag slapp vara ensam om den. Tänk vilka sköna biroller; Bill Paxton, Robert Downey Jr, John Kapelos och den där galningen från The road warrior. Helt crazy!
Fletch - YAY! Var det din etta också??
Runaway train - Yay! Fan vad grym den är...
To live and die in LA - nja, aldrig sett
The breakfast club - Hi5
Back to the future - ok
Botcha - hehe. Denna är festlig, men inte en topp 10 för mig. Hade dock en kollega en gång som höll denna film som hans absoluta favoritfilm alla kategorier. :-)
Henke: Tack för den långa kommentaren, alltid uppskattat!
RaderaWeird Science är en av de bästa ungdomsfilmerna från 80-talet, utan tvekan. John Hughes visste vad han gjorde.
Mmm, du ser! Det finns andra där ute som ser storheten i Gotcha! ;) Kul att du sett den och förstår lite vad jag ser i den. Det handlar trots allt om favoriter, inte alltid vilka som är bäst när det kommer till ens personliga smak...
#10 After Hours - Överlapp och på samma plats. Det börjar bra...
SvaraRadera#9 Witness - Det här var en bubblare. Weir är oftast bra.
#8 Come and See - Henke kan reta gallfeber på en ibland...
#7 Weird Science - En sån där typisk 80-talare som jag inte har sett och aldrig kommer att se om jag nu inte kör ett uppsamlingsrace nån gång.
#6 Fletch - Se #7.
#5 Runaway Train - Överlapp!
#4 To Live and Die in L.A. - Tack för lånet. :)
#3 The Breakfast Club - Se #7.
#2 Back to the Future - Jag har sett den men den hamnar nästan i samma fack som #7.
#1 Gotcha! - Det känns som en chansning att se denna för min del.
Jojjenito: Bra sammanfattning. Lite synd att du inte sett några av 80-tals höjdarna bland ungdomsfilmerna/komedierna, men jag tror att du har rätt i att du nog inte skulle uppskatta dem tillräckligt mycket idag för att det skulle vara värt besväret. Med det sagt så kan jag personligen se om dessa filmer många gånger :D
RaderaMina 10 favoriter från 1985:
SvaraRadera10 Cocoon
09 Jagged Edge
08 Clue
07 The Sure Thing
06 A View To A Kill
05 The Breakfast Club
04 Witness
03 Silverado
02 The Goonies
01 Back To The Future
Starkt år detta. Översta 6 är säkra men annars var det nog 15 filmer som gjorde upp om övriga platser.
Weird Science har jag länge tänkt att jag ska köpa men det har inte blivit av än.
Fletch är lite småkul, men tycker 2an är bättre.
Runaway Train är bra. Gillar Voight i den.
LJH H: Då ska vi se:
Radera10. Helt ok.
9. Gillar den, tål att ses om.
8. Minns den som trevlig.
7. Lite besviken, men kanske värd en till chans.
6. Inte någon av de starkare Bond-filmerna, men den har sina stunder.
5. En av de bättre ungdomsfilmerna från 80-talet.
4. Gillar den. Spännande och bra.
3. Underhållande västern som funkar fint.
2. Såg den som vuxen och då funkade den inte.
1. Svårt att inte ha med den på en topplista.
Weird Science är (tillsammans med Gotcha!) en barndomsfavorit som håller än.
Första Fletch tycker jag är klart bäst, men tvåan funkar den också.
Ja, Voight är riktigt bra i Runaway Train. Tät film.