fredag 17 oktober 2014

Murder at 1600Titel: Murder at 1600
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Action/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: Dwight H. Little
I rollerna: Wesley Snipes, Diane Lane, Alan Alda, Ronny Cox

Handling: En kvinna hittas mördad i Vita huset, och mordutredaren Harlan Regis med hjälp av Secret Service-agenten Nina Chance försöker ta reda på hur mördaren kunnat ta sig in och ut ur en av världens bäst bevakade byggnader.

Omdöme: Vad ska man egentligen förvänta sig när man har Wesley Snipes som detektiv/mordutredare i Vita huset? Ett helt ok mysterium och lite spänning hoppas man på. Och det börjar som väntat. En ung kvinna hittas mördad på toaletterna i Vita huset. Hon är i 25 års åldern och anställd som sekreterare på Vita huset. Polisdetektiven Harlan Regis (Wesley Snipes) har kallats till platsen.Harlan blir genast bemött med onda blickar och kall hand av Secret Service-chefen Spikings (Daniel Benzali). Men presidentens personlige rådgivare Alvin Jordan (Alan Alda) beordrar honom att låta polisen göra sitt jobb. Till sin hjälp får han Secret Service-agenten Nina Chance (Diane Lane) som kan svara på de frågor han kan tänkas ha. Det visar sig bli ett produktivt samarbete som uppenbarligen retar upp någon som vill täcka för en konspiration.Vad som blir smärtsamt tydligt under filmens gång, men föga överraskande är att Wesley Snipes har fasansfullt svårt att bära en film. I det här fallet har det dock främst att göra med hans karaktär som är allt annat än slipad som man bör vara som mordutredare. Han listar ut saker långt efter att man som tittare fått det serverat och i vissa fall förklarat. Det blir lite komiskt och kanske är det meningen att han ska vara småkorkad och därför fått fallet. Men det är nog att överanalysera. Manuset är nämligen inte så pass smart.Filmen funkar bäst när Wesley Snipes tar ett kliv åt sidan och inte är med alls. Förvisso är inte scenerna med Diane Lane som frilansande mordutredare så mycket bättre. Hon lyckas t.ex. med mycket som hon aldrig skulle tillåtas ha tillgång till om man vill tysta ner inom Secret Service och på Vita huset. Däremot blir det genast bättre när Alan Alda och Ronny Cox (som presidenten) dyker upp. Tyvärr är det för lite av den varan och för mycket av Snipes/Lane som på ett för otroligt sätt försöker lösa ett mordfall och en konspiration. Inte heller infinner sig någon direkt nerv eller spänning under filmens gång.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.0

---

Wesley Snipes som leading man? Nej tack. Han fungerar utmärkt som någons sidekick, men här ska han bära filmen på sina axlar vilket han inte riktigt mäktar med. Till råga på allt är manuset stundtals riktigt fånigt, framförallt under upplösningen av filmen som är under all kritik. Komikern Dennis Miller gör inte saken bättre, han borde ha fått en kula i pannan efter sin första scen i filmen. De som ändå lyckas komma undan med hedern i behåll är Alan Alda, Ronny Cox och Diane Lane.

Betyg: XX-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar