fredag 31 oktober 2014

Off ScreenTitel: Off Screen
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Holland/Belgien
År: 2005
Regi: Pieter Kuijpers
I rollerna: Jan Decleir, Jeroen Krabbé, Theu Boermans, Astrid Joosten

Handling: Den 11:e mars 2002 tog John R. säkerhetschefen och 17 andra som gisslan i Rembrandt-skyskrapan i Amsterdam. Hans mål var att varna befolkningen om en stor konspiration.

Omdöme: Den belgiske skådespelaren Jan Decleir hade jag tidigare sett övertyga i bl.a. De Zaak Alzheimer (2003) och Oscarsvinnaren Karakter (1997). Här spelar han huvudrollen som busschauffören John Voerman som en dag kliver in i en skyskrapa i Amsterdam, beväpnad med pistol och bomb, och tar människor som gisslan. Vad han vill är från början oklart.Filmen blir inte till ett utpräglat kidnappningsdrama som man först tror. Istället kastas man med hjälp av tillbakablickar in i Johns liv, hans vardag innan denna dag. Vem är han egentligen och vad har fått honom att ta till denna extrema gärning? Vad som står klart ganska tidigt är att det har något att göra med elektronikföretaget Philips. Något med deras widescreen tv-apparater som får honom att agera.John Voerman visar sig vara en ganska udda person. Han har kört buss i 36 års tid. Han är 59 år gammal och vill inte trappa ner, trots att han har rätt till det med full lön. Att köra buss är hans liv, hans passion. Men bara för att han är en busschaufför betyder inte att han är ointelligent. Problemet är bara som hans fru Elly säger att han tänker alldeles för mycket. Dessa tankar gör att han gör allt för att få kontakt med chefen för Sound and Vision på Philips, Gerard Wesselinck (Jeroen Krabbé).När filmen rullar igång med första tillbakablicken och man får följa Jan Decleir i hans djupdykning i karaktären John, då känner man att det här kan bli något. Tankarna går inte minst till ett par franska filmer som t.ex. L'adversaire (2002). Men även om Decleir ger en fin prestation känns det som filmen saknar lite spets. Det tar lite för lång tid innan filmen kommer till poängen och vägen dit hade kunnat bjuda på mer. Dock är upplösningen till belåtenhet då den inte minst förklarar den lite konstiga stämningen/relationerna under tillbakablickarna.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

---Filmen tilldelades Grand Prix des Amériques på filmfestivalen i Montreal där även Jan Decleir vann pris som bästa skådespelare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar