måndag 13 oktober 2014

Payback: Straight Up - The Director's CutTitel: Payback / Payback: Straight Up - The Director's Cut
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1999/2006
Regi: Brian Helgeland
I rollerna: Mel Gibson, Gregg Henry, Maria Bello, William Devane, James Coburn, Lucy Liu, Deborah Kara Unger

Handling: Porter vill ha tillbaka pengarna som hans fru tillsammans med hans kumpan Val tog från honom när de lämnade honom att dö. Han är villig att göra vad som helst för att få sina pengar. Han kan till och med tänka sig att bekämpa ett helt brottssyndikat...

Omdöme: Det är lite intressant och samtidigt lite konstigt att jag inte hade sett den här filmen tidigare. Fast det kan ha att göra med att originalversionen som kom 1999 inte var den film regissören Brian Helgeland ville göra. Filmen klipptes om och fick en annan, ljusare ton för att "tilltala" publiken. Den har inte fått lika bra kritik som denna Director's Cut som kom 2006. Intressant nog är den runt tio minuter kortare jämfört med 1999-versionen.Brian Helgeland är kanske mest känd för sina manus till L.A. Confidential (1997) och Mystic River (2003), båda baserade på förlagor. Så är även fallet här. Filmen baseras på en bok av Donald E. Westlake. Det är även en nyversion av den hårdkokta Point Blank (1967) med Lee Marvin i huvudrollen. Skönt nog skiljer sig filmerna åt en hel del, även om grundstoryn alltså är densamma.Eftersom jag inte sett bioversionen har jag ingen aning om vad som är annorlunda, men följande saker har jag förstått skiljer sig åt. Det är filmens ton som är mer brutal, mörk som i gamla hederliga 70-talare. Med det sagt finns det fortfarande gott om humor, svart humor. Sen är det slutet som ska vara mer passande här. Dessutom har man tagit bort ett blått filter på filmen som man gott kunde vara utan. Och så är det musiken då man inte lyckades få originalmusiken att funka när man klippte om filmen. Musiken är dock den här versionens svagaste kort då den inte alls funkar. Musiken här står en ljudredigerare för, alltså inte en ordinarie kompositör, synd.Filmen är en hämndhistoria som handlar om Porter (Mel Gibson) som blir förråd av sin fru och kumpanen Val (Gregg Henry). Porter skjuts ner och lämnas att dö. Han återvänder dock för att utkräva hämnd och få tillbaka sina pengar. Problemet är bara att Val använt pengarna för att köpa in sig i ett brottssyndikat. Porter ställs nu mot tuffa odds, men det hindrar honom inte från att ge allt.Här finns många sköna karaktärer som får vara med på sina hörn. Vissa kanske bara dyker upp i någon enstaka scen eftersom de dör som flugor runt Porter. Gregg Henry som den sliskige och sadistiske Val Resnick, Maria Bello som Porters heta flamma Rosie, William Devane som en av syndikatbossarna Carter, James Coburn som den andra syndikatbossen Fairfax och sist men inte minst en oförglömlig Lucy Liu i rollen som S&M-tjejen Pearl. Kan mycket väl tänka mig att Quentin Tarantino såg potentialen i henne här till rollen som O-Ren Ishii till Kill Bill: Vol. 1 (2003).Om man lite kort jämför med 1967-års film så är det här mer dataspelsaktigt alternativt lite serietidningsstuk på det hela. Allt förklaras inte och man har inte gjort det jätterealistiskt. Men eftersom man har glimten i ögat och kombinerar det med hård, kompromisslös action och en del brutalitet så får man till en bra mix. Det är helt enkelt en väldigt underhållande film och då kan man blunda lite för vissa brister. Musiken är det enda man som sagt inte kan ha överseende med.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.7

---

De senaste åren har Mel Gibson hamnat i diverse blåsväder och varit i klammeri med rättvisan. Han har åkt dit för rattfylla, misshandel och för att ha fällt diverse antisemitiska kommentarer. Det är därför lätt och tro att han hade allt det här i bagaget när han i filmen porträtterade den hämndlystne Porter. Filmen gjordes dock 1999 innan Gibsons personliga problem började. Hans karaktär Porter fullständigt skiter i allt och alla och är totalt uppslukad av tanken på hämnd. Det är en ganska mörk historia vi får ta del av, där Porter bara vill hämnas på de som en gång lämnade honom att dö. Det finns egentligen inga goda karaktärer, och vi tittare lämnas att sympatisera med Porter och hans kall att ge igen. På det stora hela fungerar det bra med Mel Gibson som även får fint understöd av William Devane och James Coburn.

Betyg: XXX+

2 kommentarer:

  1. Jag har inte sett denna men blir mer och mer sugen, speciellt DC.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Som jag förstått det är denna den bättre versionen. Men jag är nyfiken på bioversionen också nu när jag sett denna.

      Radera