lördag 25 oktober 2014

Project XTitel: Project X
Genre: Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Jonathan Kaplan
I rollerna: Matthew Broderick, Helen Hunt, William Sadler, Stephen Lang

Handling: En ung kadett i det militära blir förflyttad och får till uppgift att ta hand om några chimpanser som används i det mystiska "Project X". Efter att ha satt sig in i situationen börjar han förstå att det ligger mer bakom detta hemliga projekt än vad som blivit sagt.

Omdöme: Jimmy Garrett (Matthew Broderick) är en ung pilot i militären. Men efter att ha brutit mot reglerna blir han omplacerad till "Project X" där man utför pilotexperiment. Grejen är bara den att man använder chimpanser i experimentet där Garrett är en av de som ska ta hand om chimpanserna. En av chimpanserna visar sig vara Virgil som blivit skickad till militärbasen av misstag. Han har nämligen tagits hand om av studenten Teri MacDonald (Helen Hunt) som lärt honom teckenspråk.När filmen börjar möts man av en text som förklarar att den amerikanska militären har utfört liknande experiment och att filmen alltså inspirerats av verkligheten. En sak överraskar under filmens gång och det är att den har en ganska allvarlig ton. Det är ingen familjefilm som man skulle kunna tro. Visst är chimpansen Virgil så där charmig som man trodde på förhand, men det hela är allvarligare än väntat. Det är både till filmens fördel och nackdel. Det hela påminner i vissa avseenden faktiskt om Rise of the Planet of the Apes (2011).Filmen blir lite för enformig när man får följa Garrett i sitt arbete. Man ska förstå att han blir fäst vid Virgil och några av de andra djuren och att hans närmaste chef, Dr. Carroll (William Sadler) är ond. Man hade dock kunnat variera sig lite mer och bjudit på lite mer än att i princip helt bli isolerad där med djuren. Filmen når inga vidare höjder även om det finns några lite känslosamma scener, inte minst när de kliver in i den mystiska slutsimulatorn. Förmodligen de bästa och starkaste scenerna i filmen.Musiken av James Horner blandar verkligen och ger. Huvudmelodin som används flera gånger under filmens gång är klart bra och stämningsfull. Värre är det med de höga oljuden under de lite mer kaosartade scenerna som bara blir jobbiga. Ojämn nivå helt enkelt, vilket alltid är synd när kvalitén uppenbarligen finns där.Man kanske inte förväntade sig en toppfilm, men en mysig liten film hade varit välkommen. Nu blir den lite för allvarlig och utan så mycket hjärta som nog hade krävts. Å andra sidan gör det allvarsamma att det blir mer seriöst än vad man kanske förväntar sig av en sån här film.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.0

2 kommentarer:

  1. Fast jag tyckte slutet skar sig mot den här allvarligheten, det blev alldeles för tillrättalagt och gulligt. Och det hade behövt vara lite bättre tempo på det hela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Fast eftersom jag förväntade mig att hela filmen skulle vara en familjefilm blev slutet föga överraskande. Det här kan ju inte sluta helt olyckligt ;) Överlag lite av en besvikelse.

      Radera