måndag 13 oktober 2014

Striking DistanceTitel: Striking Distance
Genre: Kriminalare/Action/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Rowdy Herrington
I rollerna: Bruce Willis, Sarah Jessica Parker, Dennis Farina, Tom Sizemore, Brion James

Handling: Mordutredaren Tom Hardy har blivit degraderad till att båtpatrullera p.g.a. sina kontroversiella arbetsmetoder och bråk kring utredningen av ett seriemord. När en ny våg av mord drar fram ser Tom ett samband med de tidigare morden, men ingen lyssnar på honom.

Omdöme: Säga vad man vill om Bruce Willis så funkar han fint som actionskådis. Man vet alltid vad man får och allt som oftast får man sig en trevlig stund. I det här fallet spelar han en polis som kommer från en riktig polisfamilj. Mitt under jakten på en hänsynslös kvinnomördare dödas hans far, den omtyckte polisen Vince Hardy. Polisen griper snart en utpekad mördare, men något stämmer inte. Allt pekar nämligen mot att mördaren kan vara en annan polis...Tom Hardy (Willis) vägrar ge sig och beskyller den egna kåren samtidigt som han tar till flaskan. Det gör att han blir degraderad och numera patrullerar med polisbåten längs kanalerna i Pittsburgh. Snart får han dessutom en ny partner, Jo (Sarah Jessica Parker). När det börjar dyka upp lik i kanalsystemet blir Tom snart övertygad om att kvinnomördaren, som även tog livet av hans far återvänt och vill ha Toms uppmärksamhet.Det hela börjar inte alls pjåkigt. Vid sidan om Bruce Willis får man stifta bekantskap med Dennis Farina och Tom Sizemore som spelar far och son Nick och Danny, tillika poliser. De kommer inte särskilt bra överens med Tom under omständigheterna som råder. Men än värre är det med den f.d. kollegan Eddie (Brion James) som ständigt munhuggs med Tom varje gång de träffar på varandra. En rolig återkommande grej som funkar bra.Vad som funkar mindre bra är kärleksdravlet mellan Bruce Willis och Sarah Jessica Parker. Det sänker tempot som det ofta gör och man tappar då fokus lite för länge från huvudhistorien. Nu har man dock en vändning eller två på det hela så helt onödigt visar det sig inte vara. Filmen har dock svårt att knyta ihop säcken och när man når upplösningen blir det lite för utdraget samtidigt som musiken ballar ur. Eftersom man lär ha spelat in en del nya scener efter att testvisningarna inte var lyckade, verkar man även ha slarvat med musiken och lite andra detaljer. Därför känns filmen svagare under den sista tredjedelen. Ändå finns här något som gör att filmen funkar någorlunda väl.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

---

Här gör Bruce Willis ytterligare en roll som en lite halvt nersupen och allmänt uppgiven polis, vilket var något av hans adelsmärke under slutet av 80 och hela 90-talet. Filmen har en ganska lovande premiss, men dribblar bort sig ju längre filmen fortskrider. Roligast var nästan det ständigt återkommande tjafset mellan Bruce Willis karaktär och hans kollega Eddie Eiler, ypperligt spelad av Brion James. En annan stabil insats görs av Dennis Farina, men det räcker inte i en rätt slätstruken historia som går på sparlåga.

Betyg: XX+

2 kommentarer:

  1. Håller med, de skulle ha tjänat på att renodla seriemördar-fokuseringen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, frågan är egentligen om det var tanken från början och att man sedan gick in och utvecklade kärleksbiten. För filmen börjar ju faktiskt klart lovande.

      Radera