söndag 26 oktober 2014

The Falcon and the SnowmanTitel: The Falcon and the Snowman / Falken och snömannen
Genre: Drama/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 1985
Regi: John Schlesinger
I rollerna: Timothy Hutton, Sean Penn, David Suchet, Pat Hingle

Handling: Chris Boyce bestämmer sig för att sluta studera och hans far som är en f.d. FBI-agent blir upprörd. Men han skaffar ändå sin son ett jobb med hjälp av sina kontakter. Snart börjar Chris med hjälp av sin vän Daulton Lee sälja hemligheter till ryssarna.

Omdöme: Det är mitten av 70-talet och Watergate-affären har skakat USA. Chris (Timothy Hutton) har hoppat av studierna och återvänt hem. Föräldrarna är inte direkt glada över situationen och Chris kommer inte särskilt bra överens med sin far, speciellt politiskt. Men hans far, som är en f.d. FBI-agent fixar snart ett jobb åt sin son. Chris börjar jobba med diverse lättare uppgifter som att dela ut posten på företaget, som visar sig jobba åt det amerikanska försvaret.En dag kommer en högre chef och tar sig en titt på Chris. Uppenbarligen har de andra planer för honom eftersom han är son till en f.d. FBI-agent. Chris placeras nu i en högsäkerhetsavdelning där endast han och två kollegor, en man och en kvinna har tillgång. Chris kommer snart in i gänget och de tre har ganska kul mellan drinkarna de fixar. Dock måste de se till att sköta rutinerna då de jobbar med känsligt material. Material som inkommer från olika kontor över hela världen med hemlig information.När Chris inser vad det är han sitter på, och eftersom hans politiska åsikter är som de är, får han idén att sälja hemligheterna till fienden - ryssarna. Han övertalar sin barndomsvän Daulton Lee (Sean Penn) att hjälpa honom ta kontakt med "fienden" genom att ta sig till Mexiko och deras ambassad där. Eftersom Daulton är en knarklangare känner han väl till Mexiko och ser en chans att tjäna lättförtjänta pengar. Problemet är att Daulton inte riktigt är att lita på samtidigt som han tar droger...Timothy Hutton var stjärnan på den här tiden med tanke på sin Oscarsvinst några år tidigare för Ordinary People (1980). Sean Penn gjorde en del innan denna, som Fast Times at Ridgemont High (1982) och Bad Boys (1983), men även Taps (1981) där han spelade mot just Hutton. Här är det dock Penn som stjäl showen när han går in i sin karaktär som man ofta sett honom göra. Hutton får en mer återhållsam karaktär att jobba med och gör inte särskilt mycket mer än vad man förväntar sig.Det är en film som baseras på verkliga händelser och en bok om händelserna. En sak som slår mig är att trots att filmen är på lite över två timmar hamnar den aldrig i någon direkt svacka. Det är ganska starkt för en film som inte är speciellt fartfylld eller jättespännande. Den håller helt enkelt en jämn nivå rakt igenom och berättar sin historia. En fascinerande historia om "Falken" Chris Boyce (då han älskar falkar) och "Snömannen" Daulton Lee (knarklangaren).

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. En mycket bra film jag glömt bort lite - har nog sett den 3-4 ggr. Gillar Bowies låt som är med som ett tema filmen igenom (om jag minns rätt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Samma här. Sett den en tre-fyra gånger, men den tål att ses om då och då.

   Stämmer bra, "This Is Not America" av David Bowie spelas ett par gånger under filmens gång, fast endast instrumentalt. Sen i eftertexterna sjunger Bowie. Ganska stämningsfull låt som passar filmens ton.

   Radera
 2. Bowie är det bästa med den här filmen. Märkligt oengagerande tyckte jag men det berodde kanske på att de betedde sig så otroligt korkat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast eftersom låten inte är med i sin helhet förrän eftertexterna tycker jag man missat lite där. Jag förknippar alltid filmen med låten, men hade för mig att den spelades upp med sång under filmens gång.

   Kan hålla med om att de inte direkt tänkt igenom det hela. Men man får inte glömma att Snowman är en pundare som nog inte inser vad han gett sig in i och bara tar sig bara mer och mer vatten över huvudet.

   Radera