tisdag 14 oktober 2014

The FanTitel: The Fan
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Tony Scott
I rollerna: Robert De Niro, Wesley Snipes, Benicio Del Toro, Ellen Barkin

Handling: Gil är en hängiven supporter till baseballaget San Francisco Giants. När idolen Bobbys spelresultat försämras, pekar det hela på att en annan spelare i laget fått Bobbys lyckonummer på tröjan.

Omdöme: Det finns miljontals fans världen över. Vare sig det handlar om sport, film eller något annat så finns de där. Men vad händer när ett fan har en skruv lös och blir för närgången? Det är exakt vad som händer med Gil (Robert De Niro). Han är en knivförsäljare i San Francisco som är ett stort baseball-fan. Hans lag Giants har under sommaren gjort klart med en ny stjärna, Gils favoritspelare Bobby Rayburn (Wesley Snipes).Gil är skild sen en tid tillbaka och hans ex-fru har hittat en ny man. Sonen får han träffa en gång i veckan och tar med honom till öppningsmatchen på den nya baseballsäsongen. Men Gil kommer visa upp sina dåliga sidor denna dag. Han är inte bara besatt av baseball, han har även problem i sitt jobb som säljare. Han låter det hela gå ut över sonen vilket leder till att han får besöksförbud. Inte nog med det. Han blir även av med sitt jobb...Likt Falling Down (1993) har man en man som känner att allt och alla är emot honom. Han tar lagen i egna händer, men är uppenbarligen inte i kontroll. Det är inte minst tydligt när han går på baseball med sin son. Det är lite kusligt att se Gil behandla sin son psykiskt och verbalt illa, och låta honom leka med en kniv han gett honom.När Gil blir frustrerad över att hans favorit Bobby har svårt att hitta sitt spel för sin nya klubb, riktas hans ilska mot lagets andra storstjärna, Juan Primo (Benicio Del Toro). Han bär nämligen Bobbys lyckonummer på tröjan och Gil är medveten om att Bobby försöker få Primo att lämna ifrån sig numret. Utan att ha något att förlora bestämmer sig Gil att ta saken i egna händer. Gil blir som en mardröm, en besatt man som förlorat allt och har en skruv lös.Filmen må vara lite övertydlig inledningsvis när man får följa Gil. Allt tyder på att han är en farlig man, ändå har han hållit sig på rätt sida om lagen. När det går utför i hans privatliv kliver han även över tröskeln i sina gärningar. Det är också då jag tycker filmen blir som mest effektiv. Den där kusliga atmosfären känns i luften. Även om filmen inte riktigt lyckas fullfölja till hundra procent så går den in på djupet och blir rejält mörk. Långt ifrån en perfekt film, men den lyckas bra med att visa upp Gil som en farlig "stalker" och hans besatthet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8

---

Personligen gillar jag filmer med ett sport-tema, det i kombination med en Robert De Niro som inte har alla hästar i hagen är tilltalande. Tyvärr håller den inte hela vägen och tappar mer och mer i trovärdighet ju längre filmen håller på. Framförallt är upplösningen så där tramsig på bästa Hollywood-manér. Även om Robert De Niro vid den här tidpunkten hade sina bästa år bakom sig, så tycker jag att han är stabil. Wesley Snipes gör inte heller bort sig i en typ av roll som passar honom ganska bra. Ok, men på det stora hela ingen film som sätter några större avtryck efter sig.

Betyg: XXX-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar