lördag 11 oktober 2014

The Full MontyTitel: The Full Monty / Allt eller inget
Genre: Komedi/Drama
Land: Storbritannien/USA
År: 1997
Regi: Peter Cattaneo
I rollerna: Robert Carlyle, Mark Addy, Tom Wilkinson, Paul Barber

Handling: Gaz och Dave är arbetslösa sedan stålverket lades ned och framtidsutsikterna ser inte goda ut. Chippendales gästspelar i stan och när Gaz får höra hur mycket de drar in på en kväll kommer han på idén att han och hans vänner ska strippa.

Omdöme: Vad göra i en tråkig brittisk industristad när stålverket stängs ner och inga nya jobb finns på horisonten? Gaz (Robert Carlyle) kommer på den briljanta idén att han och några vänner kan strippa för stadens kvinnor. Kan proffsen chippendales kan väl dem. Det finns dock några problem. Förutsättningarna är nämligen lite knepiga. Gaz och hans vänner är medelåldersmän, inte i bästa form, ser inte särskilt bra ut och så kan de givetvis inte dansa.Gaz lyckas efter mycket om och men övertala sin f.d. chef på stålverket, Gerald (Tom Wilkinson) att lära männen några danssteg och vara med och uppträda. Till slut är de sex män som inte berättar för någon om vad de håller på med. Ingen förutom Gazs son Nathan som får vara med på repetitionerna. Vägen från start till mål blir ingen dans på rosor, men självklart ska de få uppträda åtminstone en gång - eller?Filmen blev populär och ganska omtalad när den kom. En typisk brittisk komedi som bjuder på en del skön humor blandat med de allvarligare sidorna här i livet. Och det hela börjar klart lovande. Gaz och hans vänner börjar ha auditions, öva och göra allt för att få det att funka. Någonstans på vägen tappar man dock lite fart. Trots att filmen bara är på knappa 90 minuter känns det som man drar ut på det hela efter en timme. Man kunde istället ha fyllt ut lite mer tid med att se dem gå på jobbintervjuer, testa på andra jobb och liknande.En sak som är viktig för filmen är musikvalen vid repetitionerna och framträdandet. Här har man lyckats bra med passande låtar som också gör att det hela blir lite kul, med glimten i ögat. Vad som är mer överraskande är att filmen vann en Oscar för bästa originalmusik i en komedi eller musikal (man hade även en kategori för bästa musik i dramatiska filmer). Saken är den att resten av musiken, originalmusiken inte alls håller särskilt hög standard. Lätt att bli "bländad" av de gamla låtarna antar jag...4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Var aldrig så begeistrad av denna som "alla" andra... 2/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: En harmlös liten brittisk komedi. Men jag håller med om att den fick ovanligt mycket beröm när den kom.

   Radera
 2. Håller inte med, klar fullpoängare för min del. Väldigt rolig och samtidigt med ett stort hjärta

  http://bilderord.wordpress.com/2010/09/24/the-full%C2%A0monty-1997/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Någonstans kan jag förstå om den går hem fullt ut. Jag gillar den också, men tycker kanske inte den är så speciell för ett så pass högt betyg.

   Radera