lördag 18 oktober 2014

The UnsaidTitel: The Unsaid
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Kanada/USA
År: 2001
Regi: Tom McLoughlin
I rollerna: Andy Garcia, Teri Polo, Linda Cardellini, Sam Bottoms

Handling: Känslomässigt förkrossad av sin sons självmord beslutar sig psykologen Michael Hunter för att ge upp sin framgångsrika karriär. Men socialarbetaren Barbara anlitar Hunter för ett mycket speciellt fall. Hon är djupt oroad för Tommy, en 17-åring som flera år tidigare blev vittne till när hans mor blev brutalt mördad av hans far. Nu när han bara är veckor från att skrivas ut från den statliga anstalt han tillbringat tonårstiden på är Barbara orolig för att han inte är redo att möta världen utanför. Med förhoppning om att få ett avslut på sin egen sorg åtar sig Hunter Tommy som patient. Under deras samtal upptäcker Hunter vissa spår hos Tommy. Spår som påminner honom om hans egen son. Linjen mellan de bådas förflutna blir allt suddigare och Hunter inser snart att Tommy kanske döljer mörka och mycket våldsamma hemligheter.

Omdöme: Det är lite knepigt när man förväntar sig eller ser fram emot en viss typ av film. För det här är inte en typisk thriller där en seriemördare härjar eller där man hela tiden sitter på helspänn. Nej, det här är istället mer av ett psykologisk drama som övergår till att bli en thriller. Det tar dock ett bra tag innan man kommer dit så det gäller att ha tålamod, vilket kan vara svårt när man förväntat sig/hoppats på något lite annat.Efter att hans son begått självmord har psykologen Michael Hunter (Andy Garcia) svårt att släppa greppet om händelsen och gå vidare. Hans äktenskap funkar inte längre och han nöjer sig med att föreläsa istället för att ta emot patienter. Men när en av hans f.d. studenter, Barbara (Teri Polo) ber honom överväga att träffa den 17-årige Tommy, går han med på att göra ett undantag. Snart inser han att Tommy påminner honom om sin son. Han får både en chans att hjälpa Tommy samtidigt som han möjligtvis kan hitta ett avslut med sonens självmord.Vad som börjar som ett drama utvecklas sakta till något mer än så. Tommy träffar nämligen Michaels dotter Shelly som han börjar umgås med, något de håller hemligt. När Michael inser att Tommy kan vara potentiellt farlig och vet saker om honom som han inte borde veta, då är det inte särskilt kul att få reda på att Tommy träffar hans dotter.Är ganska övertygad om att filmen funkar bäst om man är medveten om vad det är för slags film man kommer få se. För man ska ha klart för sig att det tar över två tredjedelar in i filmen innan drama övergår till thriller. Som drama är filmen kanske något svag då det inte riktigt leder någonvart. Men när spänningen stiger under sista halvtimmen dyker det upp mörka hemligheter, inte bara om Tommy utan även om Michaels familj som gör det hela mer engagerande. Det bör dock sägas att det tar för lång tid innan pulsen stiger och slutet är inte direkt tillfredsställande.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.7

---

Filmen bygger upp en solid bakgrund åt alla inblandade nyckelpersoner, men det tar för lång tid innan alla bitar faller på plats. När det väl är dags, så har man tappat intresset (eller somnat som i mitt fall). Vincent Kartheiser som spelar Tommy i filmen stör jag mig på från början, vilket nog bidrar till att intresset falnar fort. Han ser ut som en otrevlig och efterbliven ryss. Man sitter lite i smyg och hoppas att Andy Garcia eller någon annan ser till att Herr Kartheiser försvinner illa kvickt från storyn.

Betyg: XX+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar