torsdag 9 oktober 2014

The Virgin SuicidesTitel: The Virgin Suicides
Genre: Drama
Land: USA
År: 1999
Regi: Sofia Coppola
I rollerna: James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Scott Glenn, Danny DeVito

Handling: Det är mitten av 70-talet i en prydlig amerikansk förort. Historien om fem vackra, självmordsbenägna tonårssystrar berättas genom några besatta grannpojkars ögon, som i vuxen ålder fortfarande inte kan glömma det som hände.

Omdöme: Med denna regidebut bjöd Sofia Coppola på ett litet smakprov av vad som skulle komma. Det är långt ifrån en lika varm, lyckad och härlig film som hennes nästa film Lost in Translation (2003). Med det sagt är det ett gediget hantverk och en film som har en drömlik egenskap som man även hittar i regissörens senare filmer.Historien om fem guldlockiga systrar i tonåren är nästan som en saga, fast med en ganska mörk ton. Det är en smått sorglig berättelse om systrarna Lisbon vars föräldrar är av det striktare slaget, inte minst mamman (Kathleen Turner). Pappa (James Woods), som också är lärare på sina döttrars skola, gör mest som hans hustru säger. När den yngsta dottern försöker begå självmord instrueras föräldrarna att låta flickorna få träffa jämnåriga pojkar. Detta öppnar upp en ny värld för samtliga inblandade.Det är lite konstigt att filmen inte får mig att känna mer med tanke på att den på sina håll borde vara ganska stark. Men så är den paketerad på ett sätt som liksom skyddar en från att känna att det hela är så tungt som det faktiskt borde vara. Istället får man den där lite svävande känslan som inte minst musiken är en bidragande orsak till. Med blandning av musik av "Air" och klart passande 70-tals låtar blir det hela en behaglig berättelse att ta sig igenom. Frågan är bara om man inte ska känna lite mer...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

6 kommentarer:

 1. Meh... Snyggt foto och bra soundtrack men i slutänden rätt poänglös och trist

  http://bilderord.wordpress.com/2011/02/09/the-virgin-suicides-1999/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, precis. Något saknas helt enkelt och det är lite synd för man märker att Sofia (Coppola) har talangen för att lyckas. Det gjorde hon ju också i och med Lost in Translation.

   Radera
  2. Mmmmm, jag får återkomma där om LiT. Håller inte med kan jag säga... ;)

   Radera
  3. Sofia: Ok, det var intressant. En femma för egen del så nyfiken på vad det var som inte funkade för dig.

   Radera
 2. Själv är jag mycket förtjust i filmen och tycker inte alls att den är "kall". ja jag sitter kanske inte och snyftar men den är i mina ögon SC bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Intressant att höra, men jag är inte förvånad att den går hem hos en del. Gillar stilen och det finns något under ytan som jag i det här fallet inte tycker kommer fram fullt ut.

   Radera